20070919

Finns det moral i våra gener?

Beskrev för en tid sedan hur evidens för att vår moral är skriven i generna börjar komma fram genom att referera till en artikel i PNAS. I nytimes.com igår publicerades en artikel av Nicholas Wade som handlar om samma sak.

Wade skriver en sammanfattning av en bok från 2006 skriven av moralpsykologen Jonathan Haidt från University of Virginia som heter The Happiness Hypothesis. Boken har refererats på nätet.

Somliga hävdar att Gud ger oss moralen. Andra hävdar att det är förnuftet. Biologer börjar som sagt hävda att det är evolutionen som givit oss moralen. Är "Den Gyllene Regeln" genetisk?

Wade inleder med ett intressant exempel. Om ett tåg kommer farandes mot en delning av spåret där åt höger betyder att fem människor omkommer och till vänster innebär att en människa omkommer, anses det riktigt att koppla om tåget till den mindre kostsamma situationen.

Detta är indirekt moral som styrs av förnuftet enligt Haidt. Den direkta situationen anses dock vara omoralisk, nämligen att slänga ut en person på spåret för att stoppa tåget och därmed rädda de fem.

Samma fenomen är viktigt i abortfrågan. Det går att ta bort ett foster men inte döda ett nyfött barn.

Haidt exemplifierar med att den direkta moralen är en elefant som det rider en människa på som motsvarar den förnuftsmässiga moralen. Den direkta moralen beskrivs med fenomenet "moral dumbfounding" eller moraliskt förbluffande, dvs när man inte vet varför man tycker att någonting är moraliskt fel men trots detta reagerar starkt på situationen.

Moralisk intuition kallar Haidt det gamla system som då bör finnas i våra gener medan ett modernare system, moralisk bedömning, tillkom efter vi fick språket. Haidt tror av forskningen hittills fokusserat för mycket på ryttaren av elefanten.

Många identifierar moralen med rättvisa, rättigheter och med individens välfärd men andra civilisationer runt om i världen agerar som om lojalitet, respekt för auktoriteter och helighet har med moral att göra. Personlighetsvariablerna moralitet och helighet anses i väst inte covariera.

Haidt tror att religiositet har spelat en viktig roll i evolutionen för att föra samman människor till större system och att vi utan denna egenskap fortfarande skulle vandrat omkring i små grupper.

Moralen har också en politisk dimension. Waidt och en forskarstuderande vid namn Jesse Graham analyserade personer enligt en liberal/konservativ axel och interagerade denna med fem moralsystem.

Liberala satte stort värde på moralsystemen som skyddade individer, dvs skada ej andra och gör mot andra som du vill att de skall göra mot dig själv. Däremot satte liberala ej så stort värde på moralsystem som skyddar gruppen som lojalitet, respekt för auktoriteter och renhet.

Konservativa satte värde på alla fem moralsystemen men mindre värde än liberalerna på moralsystem som skyddar individen. Haidt tror att samhällen behöver både liberala och konservativa.

John T. Jost, en politisk psykolog från New York University, ser resultaten som mycket intressant för politiska bedömningar. Att den moraliska dimensionen tycks vara så viktig.

Jost föreslår vidare att det två moralsystemen som skyddar individen kan vara de moraliskt dygdiga eftersom de delas av både liberaler och konservativa.

2 kommentarer:

Johan A. Stenberg sa...

Moral och religiositet är säkerligen åtminstone delvis genetiskt styrda egenskaper och det är uppenbart att selektionen i så fall kan få ett ganska tydligt genomslag.

Två saker slår mig om man utgår från detta:

1. Om religiositeten sitter i generna så kan det få svåra psykologiska konsekvenser att förneka/trycka tillbaks sin religiositet. Det vore jämförbart med att förneka sin sexualitet.

2. Om det finns en genetisk variation i "religiositet" och om man antar att starkt religiösa människor använder mindre preventivmedel än andra, så är det solklart att andelen människor med stark inbyggd religiositet kommer att öka mycket kraftigare nu än under tidigare århundraden.

Jan Thurin sa...

Johan!
1. Effekterna av Maos enorma experiment kan ju bevittnas just nu. Det rekryteras ju för fullt.
2. Det kan tyckas så men Italien som är ett Katolskt land och där man i så fall skulle se hög nativitet har en av Europas lägsta. Det betyder förmodligen att många fuskar mer traditionen och tycker att moderniteten p-piller är en utmärkt uppfinning.

Skrev ett inlägg för ett tag sedan med anledning av en artikel i Göteborgs Posten som visar att katolska länder kommer att öppet verka för preventivmedelsanvändning. http://janthurinstankar.blogspot.com/2007/06/relativism-ii.html