20080729

The trans-Atlantic relation

The Week in Thought på bigthink.com

What should Americans know about how Europeans think?

Susan Neiman, Director, The Einstein Forum, Potsdam, Germany

"I wish they knew that they viewed it as absolutely barbaric not to have maternity and paternity leave. I wish they knew that they viewed it as barbaric not to have health insurance, not just as strange, but barbaric. I wish they knew that they consider all of these things to be rights and not privileges or benefits as they get called in salary packages."

Jag håller med Dr. Neiman, som är född och uppväxt i USA, om detta med sjukförsäkringen. Det gränsar till barbari. Ulf Bjereld har tidigare tagit upp det barbariska dödsstraffet. Det finns dock bara i 36 av de 50 staterna. Jag kommenterade att aborterna i det mer sekulära Europa anses ofta som barbariska i USA. Kommer den trans-Atlantiska relationen att överleva det faktum att ena halvan anser den andra halvan barbarisk?

Robert Kagan kallar USA "Dangerous Nation". De lever farligare där än i Europa på senare tid. Men är det barbari? Är det snarare en följd av att USA står upp för förtryckta nationer i världen? En kostnad helt enkelt. En kostnad också för en utomordentligt framgångsrik forskning?

Om man betraktar Obamamanian i Europa så betyder den kanske att Europa vill att USA skall bli mer lik Europa medan USA vill att Europa skall bli mer lik USA. Ingen kommer att vinna den bataljen men förhoppningsvis kommer de att fortsätta utvecklas tillsammans. Ingen slår den kombinationen i världen inom de närmaste 50 åren enligt min bedömning. Det gäller att höja blicken och betrakta paret.

Bill Emmott, tidigare editor på The Economist, skrev nyligen en artikel på timesonline.co.uk kallad Europe's for Whips. Tough guys go East. Jag håller inte med. Framtiden är duon USA och EU.

Inga kommentarer: