20080831

Beroende av en makt med främmande ideologi?

Många har sagt detta nu. Det måste bli slut på beroendet av olja. Barack Obama sade i sitt linjetal i Denver att om 10 år skulle han göra USA fritt från olja från Mellan Östern. Gordon Brown talar i dag om att Storbritannien skall göra sig fritt från Ryssland.

Men vad säger Tyskland? Man satsade på rysk gas och olja för att inte vara beroende av Mellan Östern som man inte ville vara med och stabilisera. Tyskland har mycket prestige att försvara. Det är viktigt i morgon på det extra EU mötet. Frankrike har sina kärnkraftverk. 75% av elen kommer från denna källa. Före detta utrikesministern i USA, Madeleine Albright, sade i TIME Magazine härom månaden att Putins personlighet talade för att man bör göra sig fri från oljeberoende. Hon hade rätt men jag undrar om hon trodde att det skulle bli så snart?

I USA är man tydligen inte så engagerade i Georgienkrisen. Man har sitt presidentval. Ryssland ligger trots allt ganska långt bort. Oron är kanske störst i till Ryssland angränsande länder och detta skapar problem för USAs ledning. Vad betyder NATO egentligen? Mycket står på spel. Det var så lungt och fint i Europa. Man tänkte på miljön.

Fortfarande vet ingen vad Ryssland är ute efter. Länderna i Centralasien som Kazakstan och Uzbekistan ingår i en säkerhetspakt med Ryssland kallad Collective Security Treaty Organisation (CSTO). Rysslands närområde. Uzbekistan var goda vänner med USA för några år sedan men tröttnade och tydde sig i stället till Ryssland vilket tydligen ledde till en stagnation av deras ekonomi. Nu söker de en bättre relation med Väst igen. Detta ger en föraning om vad ett nytt kallt krig skulle innebära för Rysslands så kallade närområde. CIA säger dock att Uzbekistans myndigheter påstår att företag från USA och andra länder fuskat med skatten och har därför fryst deras tillgångar.

Putin kallade Sovjetunionens upplösning för "1900talets värsta geopolitiska katastrof". En gissning är att han vill återinföra "närområdet" igen. Det rör sig om en samling länder som befinner sig mitt emellan Öst och Väst ekonomiskt men som vill befinna sig i Väst.

En typ av ekonomisk logik säger att Putin skulle vilja störa ut Mellan Österns olje och gas marknad för att själv bli viktigare. Ett indirekt hot om USA och EU stödjer Georgien? Vinner Obama så försvinner USA därifrån och EU blir mer beroende på Ryssland!

Själv tror jag det är viktigt att Ryssland drar sig tillbaka till Abchazien och Sydossetien så fort som möjligt så att man kan få igång Georgien ekonomiskt igen. USA satsar tydligen 1 miljard dollar.

I morgon kommer EU ledarna och deras utrikesministrar diskutera hur man skall förhålla sig till alla hoten. Folket i Rysslands gränsländer må hålla andan.

Inga kommentarer: