20090127

Jimmy Carters diskussion om enstatslösningen

Jag har den senaste tiden nått fram till diskussionen om enstatslöningen mellan Israel och Palestinierna.

Den före detta Amerikanske Presidenten Jimmy Carter har med sin erfarenhet belyst problemet i en artikel: No Palestine, catastrophe for Israel.

Enligt Carter så finns det bara tre lösningar med enstatslösningen, alla lika dåliga, eftersom de Palestinska araberna inom kort blir fler än judarna: 1) Israel får göra sig av med Palestinier, dvs etnisk rensning; 2) De arabiska Palestinierna får bo utan rösträtt, dvs apartheid; eller 3) den judiska staten försvinner eftersom de Palestinska araberna tar över på grund av rösträtt med majoritet.

Om jag förstått saken rätt finns det en ytterligare lösning, dvs Likuds. De vill bygga upp ekonomin för Palestinierna för att sedan lösa politiken då säkerheten förbättrats avsevärt på grund av den ökade levnadstandarden vilket skulle kunna medföra att en tvåstatslösning blir möjlig.

Problemet med denna lösning är att Likud talar lite mot sig själv. Fatah och Hamas har ju visat vad de använder miljarder av dollars i stöd från Västvärlden till. Nämligen att göra Gaza till en terroristbas. Varför skulle de ändra attityd nu? Verbalt har de inte gjort detta hittills.

Inga kommentarer: