20080515

En waqf !

PLO har accepterat Israels existens sedan 1988 men Hamas, som tillkom 1987, kommer aldrig att kunna acceptera att icke-Muslimer äger marken där Israel står. Man betraktar nämligen att marken är en så kallad waqf, en mark som bestämts vara reserverad för religiösa ändamål.

Palestinian National Authority har alltså delats upp i en något mer polerad version som kan förhandla internationellt och uppbära internationellt stöd och en oborstad version Hamas som länkats religiöst och bidragsmässigt med den Muslimska världen. Enligt US State Department så understöds Hamas av Saudiarabien, Iran, Palestinska expatriarker och privata donatorer i den övriga Arabvärlden.

Det verkar med andra ord som om fred i denna konflikt skulle betyda fred i konflikten mellan Västvärlden och den Muslimska jihad-världen. Det finns med andra ord ingen lösning på konflikten som är acceptabel på kort sikt.

Ehud Olmert säger i en intervju på DN.se att Iran har börjat bli allt viktigare i konflikten med PLO, Hamas och Hizballah. Det sade Dr. Nasr på Big Think.com också: "det tar bara tio minuter efter man landat i Arabvärlden så vet man att Iran dominerar"

Det verkar alltså som om man kan dra slutsatsen att Iran/Irak problematiken måste lösas innan Israel/Palestina konflikten kan påverkas signifikant. Det skall bli spännande att se vad man kan åstadkomma på Irak-konferensen i Stockholm den 29 maj i år.

Israel är väl också en symbol för Västvärlden som i sig själv är ett för stort mål. Kan jihadisterna dock påverka Israel, kanske genom att orsaka en exodus, har man renat luften.

En viktig fråga är då om höjandet av levnadstandarden i länderna kring Israel, som ju samtidigt betyder att Arabländerna får en starkare ekonomi att köpa vapen för, medför att problemet med Israel/Palestina löses eller om det kvarstår? Ett tveeggat svärd?

Själv har jag tidigare trott att en demokratisering av Mellan Östern med höjning av levnadstandarden skulle eliminera motsättningarna. Men kommer detta att ske? Allt hänger på situationen i Irak. Hur starkt kommer Iran att motarbeta en positiv utveckling i Irak och kan de rivaliserande faktionerna i Irak skapa en nation? Kommer Rysslands och Kinas regeringsformer locka Arabvärlden till stordåd? Framgång utan Västvärldens "besvärliga" demokrati.

Detta verkar ju vara en av anledningarna till att Västvärlden engagerade sig i Irakfrågan till att börja med. Rätta mig om jag har fel. Eller var det bara oljan? Kanske båda faktorerna? Då var det Saddam som var problemet. Nu är problemet Iran.

Inga kommentarer: