20081001

George W Bush har hamnat i en FRA-lik debatt

Räddningsaktionen mot finanskrisen motarbetades av publikum, bloggare och andra. En tredjedel av republikanerna och två tredjedelar av demokraterna röstade för planen i Representanthuset.

Bush måste agera. Därför är han för planen. Obama och McCain vill inte gå emot väljaropinionen. Det är mindre än 50% (45-38%) som vill ha planen enligt Pewinstitutet.

Bush upptäcker precis som Reinfeldt att: trust me on this one; är inte gott nog. Precis som med FRA-lagen är det kanske svårt att i förväg säga exakt vad man vill göra. För republikaner finns det fler ideologiska förhinder än för demokrater. Man bör inte rädda institutioner som falerar. Planens igenomdrivande är därför i mångt och mycket en ideologisk fråga precis som FRA-debatten.

"Utomlands" blev man förvånade att planen inte "gummistämplades" av Kongressen. Det är väl det som är det intressanta med Amerikansk politik att den är folkstyrd till en så hög grad. Frågan är om man är villig att ta risken, något som Bush inte kan göra, för en recession av det stora slaget hellre än att sätta sig i skuld?

Information från artiklar på iht.com och DN.se.

Inga kommentarer: