20081116

Inget kolväte för elektricitet inom tio år i USA?

Läste just en artikel av Al Gore på nytimes.com där han hävdar att man skall försöka få bort behovet av fossilt bränsle för produktion av elektricitet på tio år. Jag har faktiskt hört den här utmaningen från honom tidigare men han gör det extra intressant med en jämförelse med John F Kennedys utmaning om att nå månen på tio år. Det tog tydligen bara åtta år och två månader.

Vad Gore säger är dock väldigt inspirerande. Genomsnitts åldern på ingenjörerna vid Apollo 11 uppskjutningen var 26 år vilket betydde att de var 18 när JFK kom med utmaningen. Obama har ju haft en gräsrotsarmé för sig och har också sagt att han vill att beroendet på olja från Mellan Östern skall arbetas bort på tio år. Något mindre vilt men något jag gillade när jag hörde detta på en av debatterna. Gore avslutar sin artikel med:

"This year similarly saw the rise of young Americans, whose enthusiasm electrified Barack Obama’s campaign. There is little doubt that this same group of energized youth will play an essential role in this project to secure our national future, once again turning seemingly impossible goals into inspiring success."

Ja, han säger faktiskt "seemingly impossible goals" men artikeln publicerades före Maud Olofssons utspel om att sluta med bilar som behöver fossilt bränsle före 2025. Jag hörde att man sade att detta var omöjligt. Det skall bli intressant att se om Al Gore får rätt. Det blir ju extra intressant eftersom man sätter upp det som ett projekt som skall dra USA ut ur den ekonomiska krisen.

Lägger man till kärnkraft också så kanske det till och med kommer att gå? Gillade speciellt Back-to-Balances kärnkraft i fickformat.

Inga kommentarer: