20071204

Miljön och Teodicé problemet

Jag har börjat titta lite närmare på detta med miljön. Ju mindre man vet, ju lättare är det att ha åsikter. Kommer ihåg en diskussion jag hade utanför min högstadieskola med en klasskamrat som då, runt 1970, var aktiv i en begynnande miljörörelse. Jag är fortfarande sval för dessa domedagsprofetsior som till exempel den i SvD.se idag. "Människan står och stampar..."!?

Joakim Hörsings nyligen presenterade lista på "gröna" bloggar skall dock bli en hjälp till ett ökat intresse.

Orsaken är att jag ser mer positivt på vår civilisations utveckling och möjligheten för andra civilisationer att "hänga på" utan att för den skull göra samma misstag som vi. Johan Norberg representerar en sådan positiv röst som kommenterades i bloggen Kaffepaus härom dagen.

Det är nu 62 år sedan Andra Världskriget tog slut och vi har haft ett relativt problemfritt leverne med högre levnadstandard varje år. Det har gått väldigt bra. Ekonomin har blivit viktig speciellt efter Sovjetunionens konkurs 1989. Det måste ju vara bättre att rättmätigt utgå från att arbeta för fortsatt framgång snarare än att felaktigt påstå att vi har misslyckats.

Är det inte kontraproduktivt att se pessimistiskt på utvecklingen? Pessimisterna faller i samma fälla som de religiösa som låter sig fascineras av teodicéproblemet. Hur kan Gud tillåta allt lidande? Är det inte fråga om att i stället ha en positiv grundsyn.

Wilfrid Stinissen ställer i sin bok Idag Är Guds Dag, den 3 december, frågan om Varför dröjer Gud? Varför gör han inte genast världen till ett himmelrike? Det är väl kanske så att Gud genom att starta evolutionen avsåg att vi skulle nå en viss mognadsgrad innan vi var redo.

Där finns problem på vägen men de är till för att lösas med all erfarenhet från arbete och kunskap från forskning som vi under vår relativt sett korta tid har åstadkommit här på Jorden. Återhållsamhet och sparsamhet är naturligtvis en dygd och det är väl mycket troligt att detta också blir tidens melodi.

Orsaken är väl kanske det begynnande tänkandet om hur alla på Jorden skall kunna leva med en tillräcklig hög levnadsstandard. Jag är övertygad om att det finns en bra lösning på detta problem. Speciellt med tanke på hur bra det gått hittills.

Det är väl också viktigt att komma ihåg att miljöadaptationerna är ett globalt problem som man löser tillsammans med sina internationella vänner.

Inga kommentarer: