20070425

Har hjärnans storlek någon betydelse?

Vi har en hjärna på c:a 1350cc men Homo erectus, den hominid antropologerna tror föregick oss här på jorden, hade bara en hjärnvolym på 1000cc. Schimpansen har en hjärnvolym på c:a 450cc men delfinen har en volym på 1600cc, dvs hjärnan är större än vår. Det anses att delfiner och schimpanser är någorlunda likvärdiga mentalt. Hade delfinen fått vår hjärnas egenskaper hade kanske utvecklingen stannat av därför att det ej går att göra upp eld under vattnet? Redan Homo erectus kontrollerade elden. Hjärnans storlek varierar hos lika intelligenta individer. Den kan i sådana fall vara både 1000cc och 2000cc. 95% av däggdjuren har en hjärna vars storlek är korrelerad med kroppsstorleken. Vissa valar har t.ex en hjärna på över 8000cc. Människan har dock den största hjärnan relaterat till kroppsstorleken. Delfinen kommer på andra plats. Homo erectus vandrade omkring på jorden under 2 miljoner år utan att hjärnans storlek förändrades. Det är svårt att tro att små förändringar i hjärnans storlek skulle kunna leda till att en person blir intelligentare som skulle driva en dylik selection. Det är lättare att tänka sig att hjärnan blev större för att huvudet blev större av en annan orsak. Denna orsak skulle kunna vara estetiken. Det är lätt att tänka sig att små förändrinngar i utseendet skulle kunna leda till ett mer estetiskt utseende. Neandertalaren hade en hjärnvolym på 1450cc. De dog ut. Kanske var de fulare. En orsak som föreslagits som förklaring till delfinens stora hjärna är dess funktion i en termogenes av blodet hos detta djur. Vår hjärna konsumerar c:a 25% av vår genererade energi. Vattnet leder värme 9 gånger bättre än luft och detta skulle vara orsaken till detta behov. Vår hjärna är proportionellt sett väldigt lik schimpansens. Delfinens hjärna skiljer sig dock i proportionerna. Schimpansens genetiska material är till 99% likt vårt. Det är inte mycket utrymme kvar att förklara vår överlägsenhet när övriga skillnader subtraherats men vår hjärna är tre gånger större.

2 kommentarer:

Ella sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jan Thurin sa...

Hej!

Tror inte ni finner några belägg för att huvudets form skulle ha betydelse för intelligensen mellan t.ex. olika mänskliga raser, något ni verkar bearbeta. Det är ju känt att olika raser, som genomsnittligt skiljer sig lite i huvudformen, inte är olika intelligenta. Detta är läroboksstoff och det behöver man inte normalt referera till när man publicerar.

Den fråga jag bearbetar i mitt inlägg är huruvida förekomsten av mänsklig intelligens beror på något vi kan bedöma med kända kunskaper eller om det kan anses behövas ny kunskap för att förstå problemet.