20070427

Hur använder jag ande-nätet i min kosmologi?

Det är en ännu bättre fråga och potentiellt en mycket intressant sådan. Det kan nämligen vara så att det fenomen som svarar för ande-nätet ej är cellulärt baserat. Det finns till exempel de som hävdar att minnet ej är baserat i hjärnvävnaden. Jag tycker också att det verkar så. Åtminstone för den del av minnet som ej finns hos djur, dvs i bio-nätet. I så fall försvinner ett blivande minne ut någonstans via hippocampus i vänster hjärnhalva och kommer sedan tillbaka in i höger hjärnhalva om intresse så finns. Kapaciteten på det minne vi lär oss ord med är speciellt intressant. Hos schimpansen finns bara en möjlighet till att bearbeta up till c:a 200-400 symboler. Människan har lätt 60000 ord. Eftersom människans hjärna är tre gånger större än schimpansens kan de som hävdar att minnet är lokaliserat i synapserna, där nerver kopplar om till varandra, hävda en mänsklig kapacitet på 3 gånger 400 symboler. Här finns således utrymme för en tolkning till ett icke-cellulärt ande-nät som innefattar en större minneskapacitet.

Språket anses vara unikt mänskligt. Det har ej kunnat visas formellt att schimpanserna har vår språkkapacitet. Det är nu 50 år sedan Noam Chomsky lade fram sin hypotes om de "djupa strukturerna" i språket. Steven Pinker talar om en "mentalese" som skulle vara samma hos alla människor och som ligger djupare än det talade språket. Den är ej formellt kopplad till tänkandet för vissa microcefaler kan prata men tänker inget vidare. Var befinner sig då denna process strukturellt? Man har i dessa femtio år förgäves försökt finna bevis för gener som skulle styra grammatiken och därmed språket. De är ej påvisade hittills. Kan det då vara så att processen i fråga är icke-cellulär eller bör vi fortsätta hoppas på att finna denna felande länk i evolutionen mellan människan och vår kropps föregångare?

Djur får inte schizofreni. Sjukdomen förbättras inget vidare av mediciner. En tredjedel ej alls. Sjukdomen botas ej av mediciner. Kan detta betyda att den har en icke-cellulär komponent? Det verkar också som om kroppen åldras med en annan hastighet än själen. "Jag är som en pojke fast farfar jag är" sjunger Evert Taube i Calle Schevens vals. Denna 'folkpsychology' verifierar detta fenomen. Den talar för en självständighet för själen relativt kroppen och alltså för en icke-cellulär placering av ande-nätet.

Människans unikhet är således skapad av Gud genom ande-nätets tillblivelse. Jag kallar detta det verkliga livet. Det skeende där vi är närmast Gud och med vilken vi söker Gud. Denna skapelse ägde rum i en mylla som var det metaboliska livet. Det som vanligen kallas livet. Det biologiska livet. Det biologiska livet skapades i en mylla som var det vi normalt kallar myllan eller jorden. Den geologiska världen. För enkelhetens skull sägar jag att denna skapades i och med The Big Bang. Evolutionen är det fenomen som äger rum mellan skapelsen av den första cellen och skapelsen av ande-nätet. Evolutionen kräver ju en genetik som manipuleras.

Inga kommentarer: