20070429

Tro och Vetande

I boken The Modern Theologians, editerad av David F. Ford, finns ett kapitel Theology and Natural Science skrivet av Ted Peters där jag hämtat följande citat: "One of the unpredicted and astounding intellectual trends of our time is the reasking of the God question within the orbit of scientific discussion about the natural world. This is bringing to public attention a quiet revolution already under way within theological discussion regarding the relation between theology and natural science". The 'two-language theory' är det vanligaste syn-sättet i akademiska kretsar men man börjar skymta 'hypothetical consonance' ett slags önskan att hitta gemensamma nämnare enligt Ted Peters. I en artikel kallad In the Beginning i The Economist, April 21st 2007, p23, finner man en 'briefing' över Evolutionen och Religionen. Det hävdas att denna debatt, som tidigare ägt rum mest i USA, nu snabbt börjar bli global. Med andra ord kommmer ekumeniken att bli viktigare. Påven hävdade att varje människa som kommer till jorden är älskad och inte resultatet av en rent materialistisk process. Detta gör han samtdigt som katolikerna varmt omfamnar den moderna vetenskapen. Detta är svårt att göra utan att introducera skapelseögonblick. En konstant närvaro av Gud. Detta vetenskapliga inträde i teologin kan det tänkas medföra en ekumenik som förenar de monoteistiska religionerna under en Gud. Trenden är sådan just nu men det sker kanske inte i morgon dag. Hans Küng har sagt att det inte blir fred på jorden innan det är fred mellan religionerna.

2 kommentarer:

Magnus sa...

Är det inte spännande att människan inte kan tillåta sig en smula okunskap. Vissa delar av universums myller har beskrivits och förståtts inom religionen och andra frågor har fångats och förståtts med andra begrepp inom vetenskapen. Att dessa sen i teorin måste sträckas mot varandra över stora oupptäckta kontinenter ingen vet något om.. är det inte istället vackert att helt enkelt inse att vi ännu bara kan fånga brottstycken av helheten.

Jan Thurin sa...

Jag löste problemet för mig själv genoma att hävda att Gud är materialistisk--allt är materialistiskt. Det tar inte bort all okunskap men det förenklar betydligt.