Andrew Newberg har skrivit en ny bok 2006 som heter Why we believe what we believe. Det verkar som om Newberg försöker bygga en plattform för att attackera problemet om trons biologi.
Svenskan skiljer ju inte på "belief" och på "faith". Den logiska fortsättningen på Newbergs tidigare bok är väl kanske ändå att försöka generalisera frågan om tron. Skiljer sig "belief" från "faith"?
Newberg tar dock inte tag i denna problematik. Kanske är det för att det är svårt att studera en tro på något. Han belyste ju meditationen i sin förra bok. Hur skiljer sig tro t.ex. från kunskap på en genomlysningskamera?
Det är dock viktigt att försöka förstå om tro på en person är det samma som tron på Jesus--biologiskt sett. Union med Gud eller ett så kallat Absolute Unitary Being tillstånd är kanske något annat.
Boken är annars läsvärd och trevlig.
Min fråga till Ylva Johansson (S): Har du inte misslyckats?
10 timmar sedan
2 kommentarer:
jag blev trött på missförstånden, och nu försöker jag kalla 'belief' för 'trosföreställning' istället för tro.
off topic:
Idag frågar jag den katolske läsaren om vad kyrkan kan tänkas göra för eftergifter för ekumenikens skull.
"belief" och "faith" är skilda saker. "Belief" är en rent kognitiv akt, "faith" har ett emotionellt inslag, framför allt av hopp. I grund och botten är tro och agnosticism fullt förenliga. Det är även en ofrånkomlig förening, då Gud är ovetbar.
Skicka en kommentar