20080225

Resurser till förbättring av forskarna?

Lars Leijonborg diskuterade i en artikel i DN.se om hur regeringens forskningsproposition med dess prioriteter kommer att se ut. Man skall satsa på klimatforskning och medicinsk forskning.

Man skall också satsa på grundforskning snarare än på tillämpad forskning och oroar sig över att svensk forskning har förlorat lite av sin excellens.

Om man tittar på en internationell rangordning av universitet och fokuserar på de främsta ett hundra universiteten så kommer Karolinska Institutet på 53 plats, Uppsala på 66 plats, Stockholms Univ. på 86 plats och Lunds Univ. på 97 plats.

Sverige har alltså inga universitet bland de främsta 50 universiteten där 38 ligger i USA.

Eftersom det föds lika många intelligenta barn i Sverige som i USA procentuellt sett så skulle man kunna tycka att de bästa studenterna i Sverige borde få kunna utbilda sig i USA och Europa på toppuniversitet.

Detta borde vara en förutsättning för att man skall kunna förbättra potentialen av svensk forskning. Enbart anslag löser inte problemet.

Leijonborg nämner inte detta i sin artikel men borde inte förutsättningar för utlandstudier och och för en grundutbildning som ger kompetitivitet internationellt vara med i forskningspropositionen?

Bland de som utbildar sig utomlands stannar en del. Andra återvänder men alla ger värdefulla kontakter.

Inga kommentarer: