20081229

Gaza, Afghanistan och Pakistan: exempel på terrorister bland civilbefolkning

Det är ett vedervärdigt sätt att protestera på. Att infiltrera en civilbefolkning med terrorister. Med moderna media blir det alltid ett ramaskri när denna civilbefolkning skadas. Terroristernas stridsplan är ju att få så många civila skadade som möjligt för det är detta som ger effekt internationellt.

Hur civil är då denna befolkning? I fallet Hamas valdes våldet in med ett så kallat demokratiskt val. Rör det sig om ett antal terrorister med en gisslan? Det är svårt att kräva att denna civilbefolkning avväpnar terroristerna och på så sätt normaliserar situationen.

Efter 9:e september 2001 sade president Bush att det kommer att ta lång tid att vinna kriget mot terrorismen. Det ser ut att stämma. Hur blir man till exempel av med terroristerna i Pakistan med sina 170m invånare. USA har börjat använda fjärrstyrda flygplan för att minska egna förluster och skapa en känsla av övermakt. Frågan är dock om det har någon avgörande effekt eller om det bara är en palliativ behandling.

Om man tar ett steg tillbaka och försöker överblicka situationen så kan man kanske dra slutsatsen att problemet har kommit för att stanna. Om man accepterar detta, skulle media-meddelandena bli annorlunda. Rentav försvinna. Eftersom terroristerna lever av mediernas reaktioner, är nog ett dylikt klargörande av stor vikt.

Frågan är alltså, är terrorister bland civilbefolkning alltid en situation utan lösning? Utan lösning i den meningen att de blir omöjligt att lösa problemet utan civila förluster.

På den tiden terrorister började kapa flygplan och dylikt var regeln att man aldrig kan ge med sig för terroristernas krav. Regeln är nog densamma idag men problemet har växt. Det rör sig om befolkningar i farozonen.

Befolkningar, som de biologiska system de är, kan kanske jämföras med vävnader med cancersvulster. I fallet Afghanistan gick det bra ett tag sedan började problemet bli allvarligt. Detta trots uppbyggande terapi.

Som om inte detta var nog. En del tycker inte att terroristerna är terrorister. Frågan är hur viktig Israel/Palestina-frågan är i relation till frågan "The West and the Rest"?

Inga kommentarer: