20081216

Integriteten i sverige

Annie Johansson informerar på sin blogg om hur den svenska integriteten ligger relativt statens intressen om samhällets försvar. Historiskt sett väger den lätt mot samhällets intressen menar hon.

Om man då är liberal, som Johansson definierar som att sätta människan före staten, vad kan man då göra för människan när integriteten för argumentets skull inte finns? Finns liberalismen kvar? Eller finns där bara en samling idealistiska och orealistiska individer?

Om individen inte kan ha några personliga tankar längre, så blir det fråga om ett slags team work. Individen plus de som känner minsta tanke. Om inte samhället, för säkerhets skull, sätter av en person för varje privatpersons tankar, så kommer där att finnas öar av individer med integritet. Personer som lever normala liv men omedelbart någon identifieras som speciellt intressant så blir vederbörande observerad. För detta kan man anta att det finns kapacitet.

Johansson säger också att hon betraktar staten som potentiellt ond. Med andra ord får man räkna med att det finns personer som kommer att stjäla information och detta kommer potentiellt att leda till en situation som den fildelningen innebär. Ett läckage av idéer. Dessa idéer kommer att tas om hand av en för detta avsedd klandestin marknad. Det är ju speciellt allvarligt att ungdomar tydligen kommer att fortsätta att fildela och att därmed trotsa lagen nu efter Riksdagsbeslutet. Det innebär ju att "ondskan" bland de nyss nämnda statstjänstemännen kan tänkas vara extra allvarlig.

Respekten för samhällets ryggrad, idéerna, är urholkad.

Ännu värre kan det tänkas vara om det är privata intressen som stjäl informationen eftersom dessa skulle vara bättre på att förvalta densamma och att läckaget därför skulle bli större. Personer så dränerade skulle kunna hållas i en ny typ av fångenskap, ett utanförskap, på grund av att deras förmåga att skaffa sig ett arbete minskar högst betydligt.

Jag skulle inte bli förvånad om det sagda redan är en realitet? Häromdagen läste jag på aftonbladet.se om en metod att läsa folks tankar.

Hur vill Johansson skydda personer mot denna typ av brottslighet för att kunna rädda liberalismen mot en hypotetisk corporativism?

Naomi Klein tror enligt bloggen Tankar i Gryningens Ljus att Öst kommer att möta Väst, dvs. marknadsliberalism från Väst och mer kontroll av individen från det socialistiska. En ny världsordning. Kommer individualismen att försvinna?

Inga kommentarer: