20071031

Utbildning som exportnäring?

Gp.se har idag en debattartikel, Satsa på utildning som exportnäring, som diskuterar möjligheten att utbilda för export. Artikeln knyter an till av mig tidigare diskuterade artiklar i SvD.se och The Economist.

2004 fanns 2.5m högskolestudenter som valt att studera utomlands i världen, 2025 kommer det att finnas 8m. Kan en större andel än den nuvarande halva procenten lockas till Sverige finns där potential för en utveckling av utbildningen.

Det finns tydligen inga belägg för att låga studiekostnader är bra för att locka hit studenter. Prestigen på utbildningen och marknadsföringen är viktigare hävdar författarna. Men det är väl kanske här skon klämmer. Hur skall man öka intresset för icke-EU medlemmar att utbilda sig i Sverige. Hur skall man öka marknadsandelen?

Det är alltså inte bara EU som är relativt sett mindre populärt än USA, Storbritannien och Australien som studieort utan Sverige är om möjligt ännu mindre populärt. Det måste vara angeläget att om möjligt isolera orsaker till detta låga intresse.

2 kommentarer:

Z sa...

Det5 är alldeles för mycket politik kring undervisningen i Sverige, nuförtiden.

Fler kunskapslektioner behövs, helt klart.

Jan Thurin sa...

Jag pratade med några som trodde att Sverige var ett svårt land att leva i för utlänningar generellt. Har du hört något liknande?

Urban Bäckströms förslag att ändra lagen och ge utbildningsanstalten en inkomst att förvalta som är deras egen skulle ju minska politikens inflytande.