20071130

Från 1.4TWh till 30TWh på 13 år

DN.se debatt skriver om att Energimyndigheten skall lägga ett förslag till regeringen om att kraftigt öka uttaget av vindkraft i Sverige. Själv befinner jag mig på Wikipedianivå vad kunskaper om detta spel anbelangar.

Efter att ha förkovrat mig i Wikipedia drar jag dock slutsatsen att det är synd och skam att inte Sverige som Danmark har 20% av elförbrukningen på vindkraften. Det gränsar till skandal.

Artikeln nämner, som Wikipedia, att Tyskland och Spanien är stora utnyttjare med Tyskland på 7.5% av sitt uttag men med det största totala utnyttjandet i världen. Man talar dock inte om Danmark--är det för pinsamt? Sverige har tydligen bättre vindförutsättningar än Tyskland vilket ytterligare borde göra oss skamsna.

Med Europas bästa uranfyndigheter så ser Sveriges möjligheter att möta framtida energibehov ljusa ut med möjligheten att bygga ut kärnkraft och att satsa på vindkraft--bara man agerar.

2 kommentarer:

Johan A. Stenberg sa...

Håller med!
Jämfört med Danmark och Tyskland har vi också väldigt mycket land/havsyta per invånare så vi borde egentligen ha bättre förutsättningar än dem.

Göran Ronsten sa...

Uranbrytning i Sverige... Du såg Uppdrag granskning ons 28 nov? http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=2232&from=program_ao
Tysk vindkraft lär passera svensk kärnkraft före 2015. /Göran Ronsten