The Economist presenterar en intressant artikelserie om religionen och det offentliga livet på 19 sidor kallad In God's name i sitt 3:e november nummer 2007.
När de ateistiska vindarna blåser kan denna läsning tjäna som motvikt.
Man hävdar att proportionen religiösa som är knutna till de fyra stora världsreligionerna, Kristendomen, Islam, Buddhismen och Hinduismen, har ökat från 67% 1900 till 73% 2005 och kan nå 80% runt 2050.
Kristendomen är störst med 33% av världspopulationen 2005 och Islam på andra plats med 21%. Ateismen kan dock räknas som den fjärde största "religionen" med c:a 500m anhängare enligt några beräkningar.
Detta är intressant att komma ihåg när man bor i lilla sekulära Sverige där 75% är döpta Lutheraner men bara 5% går regelbundet till kyrkan. Detta skall jämföras med 15% för Européer och 40% för Amerikaner.
"Ronny Ambjörnsson undrar om religion kan bekämpas med intellektuella medel." i den refererade artikeln ovan på DN.se som diskuterar Richard Dawkins bok Illusionen om Gud. "Om den nu behöver det", som Ambjörnsson tillägger. En av artiklarna i The Economist modererar också Dawkins idé om att religionen skapar krig. 1900talet var ju t.ex. det blodigaste århundradet hittills och där var krigen ej religiöst utlösta.
Amjörnsson säger något som rimmar med en av artiklarna i The Economist nämligen att en del snickrar till sig en egen religion nuförtiden. "Människan skapar Gud". Man menar nämligen att folk idag i större utsträckning själv väljer sin religion snarare än att de ärver den och att detta är ett nytt fenomen i historien.
Man menar också att globaliseringen driver på religionen. För traditionalisterna verkar tron som en barriär mot förändringen men för de välbärgade i förorterna har tron blivit något av en "lifestyle coach".
Mest om Ryssland, Trump, Ukraina och vägvalen framöver.
13 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar