The New York Times har en artikel där relationen mellan Vatikanen och vetenskapen i Italien belyses--pope cancels speech after protest at university. Påven Benedictus XVI ansåg sig nödsakad att inställa sitt besök, något som tydligen inte sker ofta.
Orsaken är väl kanske att det inte finns någon riktig kärlek mellan katolicismen och vetenskapen. Man finner ofta ett litet törne i känsliga uttalanden.
Protesterna på det prestigefyllda La Sapienza Universitet gällde ett citat som Kardinal Ratzinger gjort 1990 om att den katolska kyrkan vid tiden för Galileokontroversen var trognare förnuftet än Galileo och att domen mot honom var motiverad. Johannes Paulus II, som var påve vid denna tid, hade 1984 för första gången erkänt att katolska kyrkan gjort fel i fallet Galileo.
Galileokontroversen gällde om huruvida heliocentrismen var korrekt eller inte. Galileo förde fram bevis på att Jorden ej var i centrum.
Benedictus II har inte generellt uttalat sig emot vetenskapen men han har ofta ansett att vetenskapen inte bör hägna in religionen och att vetenskapen har använts destruktivt många gånger. Vem är på toppen, vetenskapen eller religionen?
Orsaken till att den Katolska Kyrkan har svårt att erkänna fel är väl kanske att påven sedan 1800talet anses ofelbar. Han är med andra ord inte mänsklig--det är ju mänsklligt att fela.
I en relaterad artikel, Global advances challenge US dominance in Science, ställs frågan om Asien kommer att komma ikapp den västerländska kulturens vetenskap.
Speciellt i fallet Kina kan man ju undra om den samhällsordning som finns kommer att kunna nå samma resultat som den liberala demokrati som regerar i väst. Vilket mentalt klimat krävs för för att vetenskapen skall frodas? Räcker det med att ackumulera den vassaste procenten individer av 1300m människor för att bygga ett forskarsamhälle i meritokratisk anda?
Själv tror jag att vårt samhällsskick är nödvändigt för förstklassig vetenskap. Man kan inte tillåta frihet i tanken på jobbet och sedan supprimera tankarna i hemmet och på fritiden. Detta skapar otrevnad och inskränkningar i den mentala funktionen med sänkt prestanda som följd.
Min fråga till Ylva Johansson (S): Har du inte misslyckats?
16 timmar sedan
2 kommentarer:
För det första så är påven den sextonde med namnet Benedictus(redan det indikerar på hur dåligt insatt du är i katolsk tro).
Sedan har du inte alls förstått vad påvens ofelbarhet innebär, den syftar inte alls på hans person, utan på hans ämbete, när han uttalar sig i Kyrkans trosfrågor och fastställer något som definitivt så tror vi katoliker att den Helige Anden är den yttersta garanten för ett sådant uttalande och att vi därför kan lita på dess sanning.
Angående Galileo-affären så var det mest hans vetenskapliga kollegor som var mot honom, Kyrkan lade sig endast i för att han uttalade sig i trosfrågor i samband med sina vetenskapliga teorier. Slutligen så är det Kyrkan som förde med sig vetenskapen till Europa då många trodde att naturen var besjälade av andar och demoner.
Jag skulle uppskatta om du sätter dig in i katolsk tro innan du utan grund kritiserar den, som Bob Dylan en gång sjöng: "Don't criticize what you can't understand".
Tack för att du hittade typot. Jag har rättat till felet. Guds frid.
Skicka en kommentar