20080315

De nya kolonialisterna--Kina

Kina representerar ungefär en femtedel av jordens befolkning men de konsumerar mer än hälften av världens fläsk, hälften av cementen, en tredjedel av aluminiumet och en tredjedel av stålet. De spenderar 35 gånger så mycket på import av sojabönor och olja som under 1999 och 23 gånger så mycket på importen av koppar. Kina har svalt 80% av ökningen på kopparproduktionen sedan 2000. Allt enligt ledaren i The Economist, The New Colonialists, March 15th 2008.

Den Internationella Energimyndigheten förväntar att se en tredubbling av Kinas oljeimport till 2030.

Detta behov motverkar ansträngningarna från Väst att sprida demokrati och välstånd hävdar en del. Men, ekonomierna i Afrika och Latinamerika har aldrig växt så snabbt och denna tillväxt kommer troligen att lyfta fler ur fattigdomen än de falerande hjälpstrategierna från Väst.

Denna hunger för naturresurser skapar dock fler problem i Kina än utanför. Det är då främst ett förvärrande av Kinas redan allvarliga miljöförstöring. En kinesisk myndighet beräknar att kostnaden för miljöförstöringen redan uppgår till 10% av GDP.

Miljöförstöringen skapar protester i Kina. 60000 stycken under 2006 enligt kinesiska myndigheter. Fler och fler undrar om inte luftföroreningarna är för kraftiga för att man skall kunna tävla i OS i Beijing.

Slutkommentaren i ledaren är en stilla undran om den väg Kina slagit in på inte är för slösaktig och man efterlyser en hälsosammare variant.

Inga kommentarer: