20080327

Politik och religion

Gör en anteckning om att den förre statsministern Ingvar Carlsson talade inför Centrum för framtidsanalys och Hasse Boström på Dagen.se skrev en artikel om föredraget.

Carlsson menar att det inte längre går att bortse från religionen. Enligt Hasse Boströms Plogg så manar han kanske till både söndagsskola och sport på söndagarna.

Samtidigt som en våg av sekularism väller in över oss i form av böcker från Richard Dawkins, Daniel Dennett, Sam Higgins och Christoffer Hitchens så börjar en gammal socialdemokratisk veteran tala om att politiker bör utbilda sig bättre inom religionskunskapen. Vad betyder detta?

Det är väl ett erkännade att religiösa värderingar också är värdefulla. Att religionen inte är "omodern" som värderingsgrund även om den kanske är omodern, och bör underodrna sig politiken, som samhällsskick.

Men Carlsson säger inte att han har blivit religiös, han propagerar väl knappast heller för Kristdemokraterna, snarare säger han att religionen har blivit en maktfaktor som är att räkna med.

Det nya är väl inte att han har upptäckt detta utan snarare att Socialdemokratin medger detta? De säger kanske också att det finns fler än en religion nuförtiden. Detta är väl internationellt sett inte heller en nyhet. Det kan väl dock vara en bra orsak till att ha avecklat en lutheransk statskyrka.

Inga kommentarer: