20080311

Nya antagningsregler till Högskolan

Anders Flodström, universitetskanslern och chefen för Högskoleverket, skriver bra om de nya antagningreglerna och dess konsekvenser i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Man kan numera få meritpoäng i språk och matematik från fördjupningskurser som läggs till betygssnittet vid antagning. Detta kräver dock att studenterna är medvetna och planerar i tid. Studenter från familjer utan studievana kan drabbas.

Detta är förmodligen en anpassning till utländska system. Jag vet att man på High school i USA kan får College Credits vid fördjupningsstudier.

Det är dock positivt att se att språkstudier som är så viktiga för vår framtida möjlighet att följa med i utvecklingen globalt prioriteras. Speciellt kanske i Europa med tredjespråken Franska och Tyska. En student som inte studerat på engelska ligger redan här efter om de söker sig till internationella vidareutbildningar. Det finns ju dock möjlighet att studera på engelska på gymnasiet i Sverige numera.

Kanske är det så att det individuella initiativet måste bli starkare för att man skall kunna vara kompetitiv i världen. Det är därför kanske inte nödvändigtvis negativt med dylika krav. Studievägledningen i skolan blir viktig.

Inga kommentarer: