20080304

Social Brain Hypothesis

Som ett brev på posten dök där upp en artikel i New York Times som handlade om att hyenornas sociala liv kan ha med deras intelligensutveckling att göra. Mer sociala arter har en större frontal cortex.

Jag ställde frågan igår om hur hjärnans storleksutveckling kan ha skett.

Steven Pinker sa i sin bok How the Mind Works (p179) att där inte finns en gradient av intelligens bland djuren. Det har speciella intelligenser för att lösa de speciella problem som arten utsätts för.

Detta hindrar inte Kay E. Holekamp att studera sina hyenor i Kenya. Hon anser att det är ett komplement till primatstudierna och att de uppvisar lika mycket sociala färdigheter som de senare nämnda.

Det är väl just detta som är problemet med The Social Brain Hypothesis för att lösa problemet den mänskliga hjärnans storleksökning. Varför blev inte de sociala schimpanserna lika intelligenta som vi och varför är den enstöriga orangutangen lika intelligent?

Vad jag inte förstår är varför Homo erectus gick omkring i c:a 1.6 miljoner år (1.9m till 300000 år sedan) med en stenyxa i handen och inte kom längre med sin hjärnvolym på 1000cc. Även om normalvolymen för en mänsklig hjärna är 1350cc, så finns det intelligenta personer med en hjärnvolym på 1000cc.

Timade en konstruktionsförändring?

Inga kommentarer: