20090501

Hur kör man maskinen Sverige?

Dick Erixon recencerar en bok som tar upp SSU:ares visioner för framtiden. Erixon tycker det är OK att de lämnar det centristiska perspektivet och går åt vänster vilket ger mer plats åt Alliansen. Jag håller med. Vill de begå självmord för att de inte antar den pragmatiska inställning som krävs för att optimalt driva maskinen Sverige så gör de tydligen detta.

Vad gör de för fel då? Är det ekonomi de skall lära sig för att förstå hur fosterlandet skall drivas? Inte ens sossen Paul Krugman vet vilken ekonomi som är den rätta men förmodligen finns där Européiska trender som man kan följa. Enligt Charlemagne på The Economist så verkar det som om Tyskland håller på att bli två länder precis som USA så SSU:arna kanske kan hänga på SPD och Peer Steinbrück snarare än att satsa på ett nygammalt svenskt koncept. Det vore mer Européiskt. Men funktionsssocialismen kanske är Européisk? Vad vet jag. Kanske vill man säga att svenskarna var före tyskarna?

Mona Sahlin pratar jämt om att hon gillar politik. Jag får känslan av att om man är socialdemokrat och gillar politik måste man gå åt vänster, bort från maskinistjobbet. Det är kanske därför man gått samman med vänstern. Annars oförståeligt. Det verkar med andra ord som om driften av den Européiska staten har hamnat vid sidan om socialisterna och att man försöker komma in på marknaden igen med något man kallar funktionsocialism. Den socialism som fungerar?

Frågan är om Europa kommer att indelas i stater som ligger åt vänster eller åt höger där de språkliga inramningarna blir mindre viktiga?

Inga kommentarer: