20090213

50% av Palestinierna tycker att det är OK att självmordsbomba civila Israeler!

Det senaste numret av The Economist har en artikel kallad America and Israel: Will the relationship change? Yes it can. De ger resultatet av en sondering från 29-31 januari 2009 och bland resultaten finner man en fråga på vilken över 50% av Palestinierna svarar att de stöder dessa: How do you feel about the suicide-bombing operations against Israelian civilians?

Trots detta är man optimistisk för att det skall kunna bli fred!? De flesta realister är inte detta på kort sikt. Data ovan talar ju snarast för en ny intifada. Man tror att om USA blev mer vän med Palestinierna så är fredsmöjligheterna och den Israeliska säkerheten större.

Detta är tvärt emot vad Steven J. Rosen vid AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) anser:

"The "peace camp" is also urging Obama to take a more "even-handed" approach in the Middle East. But the effect of even-handedness is not even. The Arab League has 22 members and a lot of oil; there are 56 Muslim countries in the Islamic Conference; and much of the rest of the world automatically supports Arab positions. Israel depends uniquely on its close relations with one main ally, the United States. When the US is neutral, there is a huge imbalance, and the scale automatically tilts the other way."

AIPAC som representerar de 5.6m judarna i USA, det finns 5.3m judar i Israel, har börjat få konkurrens av det Europeiska slaget och det är detta som Economist-artikeln ovan använder som argument för att en förändring är på väg i det Amerikansk-Israeliska förhållandet.

Själv tycker jag det är allvarligt att The Economist divinerar så anti-Israeliskt. Israel är den stjärna som lyser ensamt som statsbyggnad i Mellanöstern och det vore sorgligt att USA inte skulle fortsätta stödja den fullt ut. Det vore ett ominöst tecken på demokratins och frihetens tillbakagång.

Inga kommentarer: