20090222

Obamas "förändring" verkar bli stor?

Läser i Washington Post att President Barack H. Obamas budget för nästa budgetår, med början i oktober, kommer att sikta på en halvering av budgetunderskottet på fyra år genom att beskatta företag, de rika, och kapa rejält i kostnaderna för krigen i Irak och Afghanistan. Jag läser detta preliminärt som att: världen får vänta för jag förändrar USA rejält.

Är flirtisen med centern över och är detta en vänstersväng? Det verkade på Obamas retorik som om han satsade på att arbeta över partigränserna men detta har de så kallade "pundits" i Republikanska Partiet satt stopp för. Det verkar som om en smekmånad inte infann sig i den vanligtvis initierade presssen. Här i den svenska bloggosfären ger Dick Erixon, den dominerande USA-bloggaren i Sverige, närmast ett anti-Amerikanskt intryck med sin Republikanska retorik.

Binyamin Netanyahu, som nyss börjat sätta ihop en koalition för att regera i Israel hävdar att Obama och han hade det gemensamt att de träffats i centern. Obama från vänster och Netanyahu från höger. Tydligen har ideologerna sagt sitt både i USA och i Israel där Tzipi Livni, ledaren för Kadima, som fick ett mandat mer än Netanyahus Likud, nu väljer att gå i opposition.

Jag skulle vilja veta en sak. Varför är det inte en vogue längre att leda ett land med den majoritet som man fått i valet utan varför talas det om att man vill leda hela landet i en "unity government"? Anses förhållandena så krigsartade att det är farligt med opposition? Själv tvivlar jag inte en sekund på att USA och resten av världen kommer att resa sig så småningom. Skulle själv satsa på USA som ledaren ut eftersom det verkar som om man funnit en populär ledare. Obama har fortfarande stöd av 63% av folket enligt rcp.com. Så långt fungerade det att svära presidenteden på Lincolns Bibel.

Det skall bli intressant att se hur relationen mellan Israel och USA utvecklar sig nu om Netanyahu faller tillbaka till höger och Obama faller åt vänster. Iran är nog inte sen att utnyttja ett sådant förhållande?

Uppdatering 23:35: Livni might join Netanyahus government.

Inga kommentarer: