20090224

USA och Iran?

Binyamin Netanyahu håller nu på att försöka få ihop en koalitionsregering i Israel vilket betyder att hans åsikter om Israels framtida utrikespolitik är mer intressanta.

På mötet i Davos nyligen sade han att Iran och dess stundande kapacitet för kärnvapen är ett problem som överträffar finanskrisen i betydelse. Han har också hävdat att det är Iran-problemet och inte närmast problemet med Palestinierna som är viktigast. Själv tror jag finanskrisen skapar mer problem just nu.

Caroline Glick på The Jerusalem Post som talar ur Netanyahus perspektiv skriver idag att hon ser tre faktorer som kommer att kunna förhindra att Netanyahu kan åtgärda problemet med Irans kärnvapentillverkning skulle han bli Israels premiärminister. En av dessa är Obama-administrationen.

Trots att alla naturligtvis i framtiden vill ha fred och att det är svårt för både Palestinier och Israeler att se en snar slutlig fredlig lösning så är USAs och EUs mantra klar på denna punkt: tvåstatslösningen. Netanyahu vill dock hellre arbeta för säkerhet och ekonomisk utveckling av Palestiniernas territorium inom ramen för Israel.

Enligt en sondering publicerad i The New York Times idag kan man läsa hur den Amerikanska befolkningen bedömer situationen i Iran. Obama följer troligtvis dylika indikationer. Endast 13% vill att man akut skall åtgärda problemet. 58% tycker att problemet kan kontrolleras med diplomati... som nu. 19% tycker inte det är ett problem. Dessa värden har varit stabila de senaste åren så det verkar inte som om man upplever att situationen försämrats. Den borde med andra ord vara produktion-av-bomb-okänslig.

Min gissning är att Obama kommer att försöka förbättra relationen med Iran före en attack på kärnvapenanläggningarna med dessa siffror och med massvis med problem på andra håll. EU har förmodligen samma hållning. Amerikanerna bedömer t.ex. situationen i Irak och Afghanistan som allvarligare än situationen i Iran enligt samma sondering. Det återstår att se vad Netanyahu med sin information slutligen skulle bestämma sig för om han blir PM.

Sonderingen ovan innehåller också information om vad Amerikanarna förväntar sig av Obama vad beträffar hans försök att arbeta över partigränserna. Man vill inte att han skall försöka få med sig republikaner utan att han snarare skall följa det han gick till val på och stanna inom den demokratiska domänen. Detta bekräftar min misstanke häromdagen att ideologierna segrat och att Obama kommer att befinna sig mer åt den Amerikanska vänstern. Samtidigt vill man dock att republikanerna skall arbeta över partigränsen vilket sammantaget kanske betyder ungefär: gör vad Obama säger. Matt Miller, på wsj.com, tror idag att Obama försöker flytta den politiska centern åt vänster vilket han skulle kunna göra med höga förtroendesiffror. Folket är för närvarande mindre partisanskt än politikerna. Man trodde också att orsaken var politisk snarare än saklig vad beträffar kongressens ställningstagande till stimulanspaketet där väldigt få republikaner röstade för. Endast tre senatorer.

Inga kommentarer: