20090220

Fortsatt utvidgning av EU kräver ett viktigt beslut

Storbritanniens Europaminister Caroline Flint talar genom Sydsvenskan och menar att fortsatt utvidgning av EU är positivt. Hon tar femårsdagen för den stora tidigare utvidgningen som tillfälle att göra denna markering.

Carl Bildt sade i princip samma sak i den Utrikespolitiska deklarationen häromdagen. Ryssland står dock där på vakt österut för att förhindra en vidare utvidgning. Detta är något som bör göra att man funderar på vad man vill med EU?

Vill man ta vad man har och arbeta upp detta till homogenitet eller vill man i konkurrens med NATO snarare skapa en säkerhetszon? Räcker det inte med en halv miljard människor? USA har ju problem med homogeniteten och de är bara 300m.

Speciellt i tider som nu när ekonomin är dålig bör kanske EU snarare se om sitt hus än expandera. Länder med hög korruption som nyss blivit medlemmar som Bulgarien och Rumänien skapar ju problem och vidare utvidgning skulle skapa mer av samma problem innan det är löst.

En orsak till att en solidifiering av EU kan vara viktigare än att expandera är att Ryssland ej ännu tar EU på allvar. Det är svårt att förhandla mellan EU och Ryssland i t.ex. energifrågor eftersom Ryssland ser fördelar i att förhandla med länder separat. Att undertrycka denna möjlighet till att "härska genom att söndra" för Ryssland är därför något som kräver en fördjupning av EU.

En förutsättning för en kvalitativ förbättring av EU är ju Lissabonfördraget. Nu verkar det dock som om tyskarna börjat fundera på om detta är en bra väg eftersom Tysklands högsta domstol börjat analysera det samma.

Skulle Tyskland säga nej på detta vis till fördraget återstår kanske bara den aspekt på EU som NATO tjänat förutom det uppenbara ekonomiska fördelarna. Det vill säga att ersätta NATO med en ny säkerhetsorganisation som kanske kommer att innefatta Turkiet och där man försöker reda ut säkerhetsaspekter med Ryssland snarare än med USA. Denna möjlighet ser jag mycket skeptiskt på eftersom den allvarligt skulle förändra det trans-Atlantiska samarbetet som jag tror är mycket viktigare än de östra angelägenheterna.

I Sverige är ju många oroliga för vad man kallar en "smyganslutning" till NATO. Själv bekymrar jag mig närmast för vad som ser ut som en början till en smyganslutning till Rysslands domän.

Inga kommentarer: