20090223

EU och Iran?

Läser på en lite ovanlig hemsida, Tehran Times, att Javier Solana lär ha sagt att EU söker ett helt nytt förhållande med Iran.

Det är svårt att tänka sig hur detta skall kunna ske, om man får tro kommunikationen, utan att man lägger ner sanktioner för brott mot resolutioner från FNs Säkerhetsråd?

Ett annat problem är att Iran förmodligen vill att EU skall kalla Gaza incidensen för en massaker riktad mot Palestinierna för att relationen signifikant skall kunna förändras. Solana säger enligt notisen: "The scale of the suffering and destruction was immense and it has left us all with a bitter taste in our mouths."

Det är naturligtvis förfärligt att Hamas skulle ha orsakat detta krig, och krig är aldrig vackra, men formuleringen går nog inte väl hem i Israel.

Ja, detta är spekulationer, men om jag tillägger vad jag fann i The Jerusalem Post idag där al-Qaida uppmanar Palestinierna att inte ingå en vapenvila med Israel så tycker jag att det är möjligt att börja urskilja ett mönster där EUs beteende kommer att kunna entusiasmera Palestinierna, främst då Hamas, till fortsatta aggressioner som kommer att kräva ytterligare militära insatser från Israel, något Likud och Yisrael Beiteinu argumenterade för under valkampanjen.

Det är ju USA och EU som står för den största delen av det ekonomiska biståndet till Palestinierna. Arabländerna står för mindre än 10%. Det är med andra ord en ironisk situation där USA och EU sponsrar våldet mot Israel. En annan information som delgavs i The Jerusalem Post häromdagen är att UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) som arbetar i Gaza med 1m Palestinier av totalt 1.4m består till 99% av Palestinier.

Mahmoud Abbas, Presidenten för The Palestinian Authority, menar nu att EU skall gå in politiskt och inte bara monetärt. Då blir det riktigt besvärligt eftersom USA och EU hamnar i olika läger. Om nu USA kvarstår som en vän till Israel.

På sätt och vis skulle man kunna argumentera att Palestinierna på ett listigt sätt skapat en situation där de är fredliga och får in bidrag från Väst samtidigt som de fortsätter kampen mot Israels existens med Hamas, och kanske med Iran. Detta sker framförallt genom att man arbetar via världsopinionen mot Israel och mot judarna.

Inga kommentarer: