20090211

The Devil's Advocate på Iran

Det har ju varit lite kärvt med framstegen i debatten med Iran de senaste 30 åren. Som Michael Rubin säger idag i The Weekly Standard: det beror inte så mycket på vilken president det har varit som på just Teheran självt.

Något som skulle medföra ett stort framsteg i debatten är dock om man säger till Teheran att det är helt OK att ni gör en atombomb. Vi förstår inte varför, för ni kan inte använda den.

Jag kan inte bedöma det rent militära i den nya balans i Mellanöstern som skulle infinna sig men jag tröstades idag av vetskapen att Israel inte behöver se det Iranska hotet som en apokalyps. Ephraim Halevy, en före detta chef för den Israeliska säkerhetspolisen Mossad, informerar i The Jerusalem Post om att Israel kan bemästra detta hot.

Det tycks mig att Iran i detta fall inte längre skulle ha Den Store Satan att skylla på och moderata krafter skulle få mer att säga till om. Handeln skulle öka med Iran och förhållandena normaliseras. Detta borde också inverka positivt på Iraks återuppbyggnad. Man behöver heller inte Rysslands stöd för sanktioner och frigör på så sett en spelbricka för Europa förhandlingarna och Afghanistanlogistik.

Det som inte stämmer är ju att normala länder går att övertyga med diplomati om att inte skaffa sig kärnvapen vilket gör Iran atypiskt och krigiskt. Eftersom diplomati inte fungerar kommer detta att leda till ett preemptivt tillslag för att förstöra programmets infrastruktur--för ett tag framöver. Enligt samma princip som i fallet Hamas, vilket ju inte var populärt runt om i världen.

The Guardian rapporterar att President George W. Bush skulle ha sagt till Israel i September 2008 att de inte backar ett tillslag i Iran efter en stor övning över Medelhavet som ansågs imitera ett anfall på Iran. Det måste vara mycket svårt att utföra en dylik räd. Det borde också vara mycket svårt att bedöma andra länders reaktion på det inträffade.

Om man dock ändå inte skall anfalla Iran, så vore det ju mycket bättre om man lade an en positiv ton? I rimlighetens namn borde detta också kunna leda till att fredsprocessen mellan Israel och Palestinierna skulle kunna komma igång?

Inga kommentarer: