Kina och Ryssland är ju medlemmar av "Shanghai Cooperation Organization" där Iran, som är observatör, ansökte om fullt medlemskap för ett år sedan. Kina är också Irans största handelspartner. Kina gör via Iran en entré i Mellanöstern på detta vis. Detta trots att Iran, en teokrati, är något nästan omvänt Kinas enpartistat som är mycket skeptisk till religionens betydelse.
Enligt Dalai Lama har Tibet fått erfara detta under de senaste 50 åren. Enligt många har inte Kina några planer att bli en demokratisk nation. Jag frågar mig därför vad Dalai Lama har för chanser att skapa möjligheter för ett "genuint autonomt Tibet" vilket han förespråkar.
Efter demonstrationerna i samband med OS försökte Dalai Lama diskutera med den Kinesiska ledning men inget materialiserade. Nu säger denne fredens man med stor självkontroll att "Tibet blivit ett helvete på Jorden". Vad betyder detta i så fall?
Ledaren i The New York Times menar att detta kan betyda att Tibet kommer att bli mer instabilt och ett verkligt problemområde, speciellt om den lugnande effekten av den 73 årige Dalai Lama skulle försvinna. Kineserna har skickat in truppförstärkningar nu för firandet av 50års-jubiléet av Dalai Lamas flykt i exil till Indien. Multikulturalism är tydligen inte Kinesernas starka sida.
Det bor bara 2.8m människor i Tibet, 93% är Tibetaner och 6.1% Han-kineser, så man undrar vad Kineserna är så oroade för. Att Tibetanerna inte är autonoma visar snarare prov på ett enastående förakt för en speciell kultur och språkgrupp. Kinas aggressiva tongångar mot en fredens man är också illavarslande.
20090311
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
"Multikulturalism är tydligen inte Kinesernas starka sida."
Detta påfund kan ingen behärska.
Skicka en kommentar