20090329

Det "Iranska Hotet"

Jag har nu diskuterat lite fram och tillbaka om hur framförallt Israelerna ser på Iran och hur President Obamas administration föredrar att gå framåt.

The Weekly Standard finner jag två artiklar som hanterar Iran och som är informativa i frågan: The Return of Weakness och Downwind from Iran.

Läser man The Jerusalem Post och Haaretz så råder inget tvivel: I realiteten finns ett Iranskt hot. Detta oavsett partifärg.

Följande citat från The Return of Weakness beskriver hur USA och EU ser på problemet:

"This hope attached to Khamenei and to dialogue is partly just a reaction against George W. Bush. Many feared Bush would attack Iran's nuclear facilities. "Diplomacy first, diplomacy only" became a mantra in Europe, since most Europeans would rather see the clerics go nuclear than have the United States (or Israel) do anything harsh to stop them. Most in the Obama administration no doubt share this view."

Men Israelerna anser att det börjar bli dags att göra något åt sitt "Iranska Hot". Detta framgår med önskvärd tydlighet i en artikel på timesonline.co.uk. Den blivande premiärministern Binyamin Netanyahu som svär in sin nya regering på tisdag är väldigt fokuserad på Iran och som en av artiklarna ovan är han betydligt mer intresserad av Iranfrågan än frågan om Palestinierna något som man i Sverige kanske inte uppskattar. USA betonar ju Palestinafrågan också för Israel och försöker tona ned Israels intresse i Iran.

Reuel Marc Gerecht, författaren av The Return of Weakness, menar att Obama är vek, på grund av att han vill närma sig Iran, om jag förstår saken rätt. Själv gjorde jag bedömningen under valkampanjen att Obama i Europa fick sin popularitet just på grund av att han gav ett vekt intryck. Han var Venus och inte Mars. Nu har Obama krånglat till detta med att gå ut hårt och blodigt i sommar i AfPak. Civila kommer att dö precis som i Gaza. Kina vinner poäng mot Väst. Kina fick kontraktet till en stor kopparfyndighet i Afghanistan trots att det fanns ett Amerikanskt företag med i budgivningen. Detta är den reella tacksamhet som Afghanerna visar.

Jag vill gärna vända på resonemanget eftersom jag tror det ligger i tiden. President Barack H. Obama behöver visa styrka ekonomiskt och inte militärt. Att visa styrka för Obama vore därför att våga släppa Iran och att glömma AfPak. USA får inget längre för att "police the world". Tvärt om det har börjat skapa mer problem än det löser om det görs unilateralt. Skillnaderna utrikespolitiskt med EU och NATO skulle också lösas vilket skulle ge en stor bonus. Det hette ju under valkampanjen att man skulle öka USAs popularitet internationellt.

Inga kommentarer: