20090330

ICC och AL

Idag kan man läsa att Mr Bashir av Sudan som den internationella kriminella domstolen (ICC) jagar stöttas av den så kallade "Arab League".

Mr Bashir var på möte i Doha i Qatar idag och Qatar har inte ratifierat en medverkan i ICC så han kan inte arresteras där för sin brottslighet i Darfur.

Sudan är ju intressant också på grund av att de hjälper Hamas att via Egypten smuggla vapen till Gaza. Israeliska plan förstörde en konvoj med 17 lastbilar för någon månad sedan där lasten var raketer som kunde nå Tel Aviv. Mr Bashir var förövrigt på besök hos Mr Mubarak av Egypten före mötet i Doha, enligt The Jerusalem Post. Kina investerar mycket i Sudan och får en tiondel av sin olja därifrån.

USA har ju inte ratifierat en medverkan i ICC så det är intressant i sammanhanget att detta har blivit en konflikt mellan EU och Arabvärlden.

FNs generalsekreterare Ban Ki-moon medverkade på mötet och framförde sitt missnöje med att Mr Bashir hade skickat iväg många av internationella hjälparbetarna för Darfur området. Han ansåg att hjälparbete inte skulle politiseras.

Inga kommentarer: