20090402

Abu Dhabi satsar på kärnkraftverk

Jay Solomon and Margaret Coker på wsj.com skriver en intressant artikel som informerar om att UAEs oljerika stater börjar intressera sig för kärnteknologi. För miljön får man förmoda. Det var Bush-administrationen som startade detta initiativ.

Det är också så att Abu Dhabis förbrukning av elektricitet kommer att tredubblas fram till 2017 då det första kärnkraftsprogrammet skulle kunna vara igång.

USA hjälper till och kommer att sälja kärnbränslet så att Abu Dhabi inte behöver upparbeta själv och att det på detta sätt kommer att tjäna som en modell för andra länder att kärnvapenriskfritt försörja sig med kärnenergi. Iran skulle ju t.ex. kunna börja köpa kompetitiva system mot ryssarnas på detta sätt från USA och Europa. Det är ju ett sätt att förekomma proliferation av mer riskabelt slag samtidigt som man tar hem ekonomiska vinster.

Jag finner det intressant att dessa oljerika länder börjar se till en tid då oljan tagit slut redan eller om det är mest för miljöhänsyn. President Obama sade i sin andra TV-sända debatt med John McCain att han ville göra USA energioberoende av Mellanöstern på 10år. Han jämförde detta med President Kennedys månlandningsprojekt på tio år.

En artikel i Haaretz, den engelskspråkiga tidningen från Israel, talade igår om att Obama och Medvedev under sitt samtal innan G20 mötet i London hade sagt att de inte hade några problem med att Iran producerar el med kärnkraft. Inte så konstigt om de båda vill tjäna pengar på att bygga ut kärnkraften i detta område på var sin sida om sundet.

Abu Dhabi har på senare år velat diversifiera sin industri till finansiell service och turism. Nu vill man alltså diversifiera även sin energiförsörjning. Trots att man är en av världens största oljeproducenter så har man lite av naturgas som de får importera från Qatar.

Som jag påpekat tidigare ligger där ju i detta också en möjlighet till ett normaliserande av förbindelserna mellan USA och Iran något som man inte diskuterade vidare i Haaretz av den troliga orsaken att allt nukleärt med Iran är väldigt känsligt. Det är känsligt i USA också och det finns de som motsätter sig projektet.

Inga kommentarer: