20090415

Fri press--enda botemedlet mot korruption

President Dimitri Medvedev har låtit intervjua sig av den morddrabbade tidningen Novaya Gazeta skriver man på wsj.com. Är detta ett tecken på tillfrisknande inom Rysslands led?

Medvedev tycker till exempel inte att demokratin behöver rehabiliteras i Ryssland den "Democracy was, is and will be." Närmast Bibliska proportioner! "I am that I am".

Enligt artikeln lär Putin ha sagt om den mördade Anna Politkovskaya "her ability to influence political life in Russia was extremely insignificant." Jag antar att uttalandet är ett försök att antyda att det inte fanns något motiv från stadsmaktens sida, men det är ändå intressant.

Korruption grasserar om inte det finns en fri press, något man har stora problem med i Ryssland. Maureen Dowd klagar idag på Google som åker snålskjuts på journalistiken. En journalistik i kris. Allt fler tidningar få lägga ned sin verksamhet och journalister blir arbetslösa.

Detta är ju en skrämmande utveckling. Själv läser jag mycket på tidningarnas websidors "Opinion". Informationen där är processade kommentarer av mycket skickliga och kunniga personer. Bloggosfären i all ära men den är sekundär till de dominerande tidningarna och tidskrifterna.

Detta är kanske något som kommer att ändras. En del krönikörer börjar blogga för att bli mer i ropet. Så har nyligen skett på den ansedda The Economist. Av någon anledning så är de dock anonyma. Lite underligt på en tidskrift som anser sig vara liberal att ha en sådan "fängslande" princip för publiceringen.

Tydligen är det så att tidningar har olika websidor för prenumeranter och icke-betalande gäster. Man erbjuder lite godsaker för prenumeranterna men ger ändå bort information på hemsidan för att göra reklam för sig. Dessutom tillåter de flesta hemsidor att man refererar till t.ex Facebook--en fildelning.

Om min ekonomi tillät skulle jag gladeligen betala för detta guld via prenumerationer. Så tycker nog många. Men om inte det nuvarande systemet är "sustainable" som en del påstår, kan det då finnas ett intresse för samhället att stödja journalistiken utan att för den skull styra den? Om inte annat för att vi i framtiden inte skall hamna där ryssarna nu är.

Inga kommentarer: