20090411

Tysk-Iranska Relationen?

Några journalister från Der Spiegel reste ned till Teheran och intervjuade President Ahmadinejad och publicerade resultatet på Spiegel ONLINE International. Tyskland är en av de nationer som idkar mest handel med Iran.

Det framkommer av intervjun att man främst skulle diskutera den Tysk-Iranska Relationen. Min slutsats av intervjun är att Ahmadinejad gillar tyskarna på grund av att han tror att de hatar Israel som följande citat ur intervjun visar:

Ahmadinejad säger:

"Do you believe that the German people support the Zionist regime? Do you believe that a referendum could be held in Germany on this question? If you did allow such a referendum to take place, you would discover that the German people hate the Zionist regime."

Tror Ahmadinejad att 30% antisemitism av formen "judarna satte igång finanskrisen", som tydligen existerar, kommer att förvandlas till ett förnekande av förintelsen eller liknande. Ahmadinejad arrangerar ju symposium i denna fråga och Gerhard Schröder, den förre Kanslern, fick tillrättavisa honom att förintelsen var ett historiskt faktum när han besökte Iran för några månader sedan.

En viktig fråga är ju om en person som Ahmadinejad och hans chef Ayatollah Khamenei tror att de kan skapa en världsrevolution från sin position eller om de har funnit sig tillrätta i Mellanöstern? I intervjun listar han 125 länder som stöttar Iran mot "The World" som då representeras av makthavande nationer i världen.

Personligen tror jag att de har en taktik som går ut på att reta Israel och USA för att de skall överrreagera, något som då ger internationella poäng. Gazaraketerna är ju ett bra exempel. Iran kommer att framstå som en nation som säkerhetsrådmaffian har trakasserat fastän de bara vill göra kärnkraft och aldrig kommer att tillverka en bomb.

Intervjuarna pressar Ahmadinejad på punkten att de måste ge något i förhandlingen. Världen kräver detta menar man. Detta förstår jag inte, som jag tidigare påpekat, på grund av att Ahmadinejad inte behöver göra något. Ahmadinejad tror att det är USA som är impopulär i världen och inte Iran. Det är då han listar sina 125 länder.

Däremot om säkerhetsrådet släpper Iran och låter dem göra sin kärnkraft utan sanktioner kommer man att finna ut vad det är Iran vill. Är de fortfarande fiender och inte vill etablera diplomatiska förbindelser så betyder detta någonting till skillnad från i nuläget. De får alldeles för mycket press i den här mediabataljen.

Inga kommentarer: