20090421

Moralisk Godhet vs. Politisk Frihet?

Häromdagen gav jag ett argument till dem som blivit lite deprimerade och som tror att ondskan kommer att segra...(den här gången, tillägger kanske en del?). Folk gillar deckare för att det goda segrar över det onda.

Vi lever för närvarande i en värld som tydligen för många frestar till en tillbedjan av ondskan. Det är dock så att när en människa är god så aktiveras belöningsystemen i hjärnan och detta ger välbehag. Med andra ord är vi människor skapade att vara goda. Detta är ett starkt biologiskt argument för att satsa på rätt väg här i livet.

Tydligen är det så att man kan skilja på Klassisk Liberalism och Konservatism genom att betrakta relationen mellan politisk frihet och moralisk godhet. Jag är inte säker på att jag förstår hur därför att alla människor är moraliskt goda vilket troligtvis är en normalfördelad egenskap som så många andra.

Frågan är om godhet leder till frihet eller vice versa. Jag har en känsla av att varje människa också är politisk fri av naturen. Vill rå sig själv likt den där vilden på savannen. Det kan därför vara svårt att definiera ett orsakssammanhang mellan de två naturligt förekommande variablerna.

Inga kommentarer: