Efter mitt försök till att skapa debatt om nyttan av journalistiken igår försökte jag förkovra mig något mer i frågan. Tydligen är det papperstidningarna, inte journalistiken i sig, som är i farozonen.
Huvudorsaken till papperstidningarnas problem är tydligen fallande intäkter från reklam. Prenumerations intäkterna är mindre viktiga. Några informerar dock om speciella problem med att få reklamintäkter på nätet vilket även skulle försvåra för nättidningar.
Om man ställer frågan om vad informationsförmedlingen i tidningar är egentligen skulle svaret kunna vara en fortsättning av den obligatoriska skolan. Kostnaderna för denna nutidsorientering skulle då kunna falla inom samma ramar som för privata och kommunala skolor.
Samhället skulle kunna stå för kostnaderna för denna viktiga samhällstjänst? Informationen på nätet skulle på detta sätt bli bättre och fortfarande vara fri.
Intressant i sammanhanget är att jag inte det senaste året sett någon debatt om detta i svensk press utom en ledare av Peter Wolodarski på DN.se där han ondgjorde sig över staden Seattles öde då de riskerar att bli utan en dagstidning.
Om reklam inte kan finansiera branschen samtidigt som folk vill ha informationen "gratis" blir skattemedel ett ganska logiskt alternativ.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar