20090416

Ideologin som skapade al-Qaida--En bred och djup flod i det moderna Muslimska tänkandet

Reuel Marc Gerecht skriver på wsj.com en artikel kallad Speaking Truth to Muslim Power. Jag hittade följande citat ur artikeln:

"But the ideology that produced al Qaeda isn't a rivulet in contemporary Muslim thought. It is a wide and deep river. The Obama administration does both Muslims and non-Muslims an enormous disservice by pretending otherwise."

Frågan är om detta är viktigt? Jag tror inte varken Väst eller Muslimerna tror att man kan ersätta den ena med den andra. Vad det däremot är frågan om är att samsas här på Jorden. Integrationen av Muslimer i Väst är ju ett separat problem.

Tiden har kommit när det inte är klokt att vara aggressiv längre och tro att man kan hota mer än vad man gjort när man anföll Irak för att förklara att det inte går att starta ett Europeiskt 1900tal i Mellanöstern. Saddam Hussein anföll ju både Iran och Kuwait. Den poängen har man drivit hem.

I stället gäller det att låta Muslimerna skapa sin egen värld. Vill de som Iran ha kärnkraft så bör de få den intellektuella friheten att göra detta. En sådan attityd, som Obama-administrationen startat, kommer att leda till ökad säkerhet och ökade ekonomiska möjligheter för både Väst och den Muslimska världen.

Det problem som då uppstår för President Obama är med den Israeliska och Palestinska situationen. Här är det svårt att låta Palestinierna få precis som de vill med tanke på Israels säkerhet något som Barry Rubin skriver om idag på The Jerusalem Post.

Obama-doktrinen som den hittills är presenterad diskuteras på The Washington Post av E. J. Dionne:

"The Obama Doctrine is a form of realism unafraid to deploy American power, but mindful that its use must be tempered by practical limits and a dose of self-awareness. Those are the limits that defenders of the recent past have trouble accepting."

Inga kommentarer: