20090322

Obamas YouTube diplomati?

Läser på iht.com Roger Cohens krönika om vad President Obamas YouTube meddelande till den Islamska Republiken Iran kan tänkas innebära.

Håller ej med Cohen om att USAs Israel-can-do-nothing-wrong policy är fel. Jag tror Israel gör allt vad de kan inom ramen för sin existens och att problemet är Palestinierna.

Cohen pekar dock på några viktiga följder av Obamas meddelande. En är att en militär lösning i princip nu är utesluten. Detta följer också av information given i The Jerusalem Post härom dagen. Det ryska så kallade S300systemet är beställt och ligger som en spelbricka i ställningskriget mellan USA/Israel och Iran. Systemet resulterar i en "no-flying-zone" över de skyddade områdena. Såvida man inte använder sig av ett nytt Amerikanskt plan kallat F22A som anses inte synas på radar. Av någon anledning lägger dock USA ned produktionen av F22A.

Jag vet att detta politiskt är komplicerat men om man däremot nu glömmer det militära och funderar över vad man skulle kunna göra företagsmässigt i stället så borde möjligheterna vara synnerligen gynnsamma om sanktionerna slopades. Detta var en av de "handlingar" som Ayatollah Khamenei tänkte sig. Irans befolkning är troligtvis mer Västorienterad än Östorienterad. En harmonisk utveckling för relationen till Irak kanske blir gynnsammare i detta läge.

En av knutpunkterna är ju Irans vilja att utveckla sin kärnteknologi. Jag är i princip emot aktioner som syftar till att förhindra vetenskaplig utveckling för ett land. Denna typ av aktivitet går emot Västvärldens själ. Detta tror jag är ett nyckelargument för att få Iran att "take its rightful place in the community of nations" som Obama föreslog. Kan bara Iranierna utveckla sin kärnkraft som de finner lämpligt är nog möjligheten stor att de inte ger sig in i kärnvapenfrågan.

Inga kommentarer: