The Economist presenterar en serie översiktsartiklar om entreprenörisk kapitalism i sitt senaste nummer. Artiklarna knyter an till det jag tidigare skrivit om den transatlantiska relationen. Det stundande G20-mötet skapar ju en otrevlig situation där individen måste välja sida. Vilket fundament för ekonomins funktion väljer Ni?
Den Anglo-amerikanska eller den kontinentala européiska? Benägenheten att ta risker är tydligen en av de mest påtagliga skillnaderna. Danmark, USA och Sverige ligger på dubbla nivån mot Europeiska genomsnittet vad avser "venture-capital investments as a % of GDP". Lite drygt 0.20%. Frankrike ligger under det Europeiska genomsnittet.
Europerna har också mindre att vinna på entreprenörskap eftersom skatterna är högre. Samhället ser mer negativt på nederlag som konkurser. I Tyskland finns det t.o.m. en lag som förhindrar en person att bli VD efter en konkurs medan det i Silicon Valley ger medalj, enligt artikeln.
Robert Kagan har ju påstått att Amerikanerna är från Mars och Européerna från Venus. Vågar man inget, vinner man inget heter ju det svenska idiomet. Läser man Kagans bok Dangerous Nation som behandlar USAs historia fram till Spanska Kriget 1898 förstår man vad han menar. NATO är ju i farozonen på grund av denna skillnad. Konceptet med en samling av demokratier som står upp mot Kina och Ryssland saknar politisk vilja för att fungera. Européerna vill bara ha lugn och ro. Man är inte villig att ta strid för sina värderingar.
Jag blev så nöjd när jag såg det ovanstående. Trodde att jag var strandsatt i ett "säkert" Europa. Det verkar som om det kommersiella i Sverige påminner om detsamma i USA? Väljarbarometern ser ju förnärvarande ut att adaptera sig till entreprenörsamhället. Alliansen går sakta framåt. En statsminister som talar ett klart ekonomiskt språk blir allt populärare.
Kommer Europa att röra sig mot Amerika eller tvärt om? Det skrivs mycket om detta just nu efter President Obamas budgetförslag. Medelvärdet är ju den Entreprenöriska Välfärdsstaten som Sverige och Danmark? Det verkar finnas väldigt starka krafter i USA som strävar efter att bevara det Amerikanska från President Obamas tilltänkta omarbetning av systemet. Han retar sig tydligen på att den rikaste 1%en ökar sina rikedomar med tiden enligt en artikel på wsj.com häromdagen. Krönikören Lexington i The Economist menar att vi inte kommer att få se ett mellanting mellan USA och Europa. Skillnaderna kommer att bestå.
Med andra ord. Sverige och Danmark är unika. Detta var förövrigt vad jag fann ut under mina nästan 10 år i USA. Sverige är ett litet segment i den Amerikanska mångfalden med sina särlösningar.
Vi hade kunnat vara utan decemberöverenskommelsen
5 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar