20090319

Fascism igen?

Ytterligare en person tar i The Jerusalem Post upp jämförelsen med Israels situation och situationen för Västvärlden nämligen Rupert Murdoch. Murdoch säger att Israels fiender är våra fiender.

Sagt på detta sätt så poängterar Murdoch att vårt samhälle alltmer uppvisar en slags självrannsakelse. Vår existens hotas av de element hos oss själva som av olika anledningar vill rasera vår kultur. En del menar kanske väl och vill rädda naturen så till den milda grad att de framstår som terrorister. Andra blir anti-semitiska när judarna försvarar sig mot terrorister.

Den Islamska världens fundamentalister, t.ex., ser denna lucka och utnyttjar den för att på sikt vinna framgång, menar Murdoch.

Israels existens berodde till en början mycket på medlidande för förintelsen. Jag tänker i detta sammanhang om en krönika i The Jerusalem Post där författarinnan hyste agg emot en stå-upp-komiker som behagade skämta om Israels situation. Jag tycker av andra skäl att det är viktigt att hålla minnet av förintelsen vid liv men Israel behöver för närvarande inte medlidande för att berättiga sin existens. Man har ju byggt en enastående demokratisk stat på kort tid. Jag förmodar att irritationen mot skämtaren till viss del berodde på detta.

Vad Israel däremot behöver är att skapa förståelse för situationen de befinner sig i, vilket poängterades i en artikel i The Jerusalem Post igår. Det är ju bra med personer som Rupert Murdoch på sin sida i detta sammanhang.

Detta kan hjälpa situationen för Israel men hur hjälper vi den Västerländska civilisationen mot sig själv? Vad händer när frihet, tolerans och demokrati inte längre är viktigt? Vad händer när personer får för sig att de kan använda våld mot andra för att få sin vilja igenom, för att styra, i det tysta? Jo, då ser vi en återgång till 1930talet med finanskris och allt. Jag vet av egen erfarenhet att sådana beteenden pågår idag i Sverige, och förmodligen i övriga Europa också.

Genom att öka transparensen och lätta på förlåten kan denna utveckling motarbetas. Annars inte.

Inga kommentarer: