20090313

USA och Kina?

Kina oroar sig för värdet på sina Amerikanska statsobligationer enligt många förstasidor idag, däribland wsj.com. Troligtvis är Amerikanarna rörda över omtänksamheten i denna oro.

Frågan är varför Kina väljer att irritera USA i frågan några veckor innan G20 mötet i London? Det sammanfaller med beslutet att fortsätta sanktionerna mot Iran vilket kan vara intressant om Israel och Iran är proxy-länder i balansen mellan USA och Kina?

Vi tror inte ni har råd med några militära operationer! Är detta Kinas meddelande? Kina verkar utnyttja sin ställning som ett land med bibehållen köpkraft. Tänker de börja låta som Ryssland i våras? De har ju försökt hålla en väldigt benign internationell profil medan de supprimerar hårt lokalt. Är detta den första tydliga aggressionen utåt?

Autokratierna Ryssland och Kina förtjänar inte i min mening den makt de får med sina valutaöverskott. De har för stora lokala deficit. I realiteten har de inga extra pengar utan är skyldiga sina respektive befolkningar. Då förväntar åtminstone jag mig, i rimlighetens namn, att de inte uppvisar en machoattityd internationellt.

Inga kommentarer: