20090304

Inga pengar till Gaza förrän raketbeskjutningen av Israel upphört!

Ja, detta föreslår föredömligt en artikel i The Jerusalem Post idag.

Raketer landar dagligen i södra Israel och Caroline Glick på The Jerusalem Post påpekade igår att man tvingats stänga en skola på grund av detta.

Allt detta händer under det att en givarkonferens hölls i Sharm e-Sheikh för offren och återuppbyggnaden i Gaza, något som skulle förutsätta åtminstone en vapenvila mellan Hamas och Israel.

Binyamin Netanyahu sade nyligen att det bästa vore om Gazapalestinierna själva fick Hamas att sluta med raketbeskjutningarna. För att hjälpa till med detta skulle givarländerna hålla inne med pengarna tills dess att raketbeskjutningarna upphört.

Detta vore i min mening en självklarhet. Det är faktiskt motsägelsefullt att folk är så villiga att utan krav bistå terroristorganisationen Hamas. Det fick mer pengar än de bad om!

Det kommer naturligtvis att vara mycket svårt att donera pengar till Gazapalestinierna utan att Hamas får del av dessa. Hamas kontrollerar ju området. Innan operationen "Cast Lead" fick Gaza, och Hamas, 58% av sina pengar via The Palestinian Authority och Fatah. Fatah var alltså delaktig i Hamas terrorism mot Israel eftersom de inte var motiverade att säkra detta pengaflöde.

USAs utrikesminister Hillary Clinton menar nu att policyn från USA innefattar ett krav på en tvåstatslösning. Detta borde endast Binyamin Netanyahu kunna hålla med om om han får göra tillägget att man innan en tvåstatslösning måste uppnå delmål innefattande säkerhet och institutionell mognad i Judéen och Samarien. Gaza verkar ju långt ifrån redo att ens tala om en statsbildning.

Skulle Hamas och Fatah lyckas prata ihop sig, något som önskas från USAs och EUs sida, skulle säkerheten i Judéen och Samarien med all sannolikhet äventyras eftersom Hamas är starkare politiskt och troligtvis inte kommer att överge sitt krav på Israels upplösning som stat.

Att Hamas införlivas med sitt Iranska stöd i en ny "regering" i Judéen och Samarien är något som arabstaterna i Mellanöstern motsätter sig enligt en artikel igår i Haaretz. Saudiarabiens utrikesminister förslog att de skulle stå upp emot Iran och deras infiltration i Arabia och mot deras kärnvapenprogram. USA å sin sida sade sig vara villig att diskutera sin policy för Iran med arabländerna.

Frågan är om Ryssland och Tyskland med sitt ömsesidiga naturgasberoende, som idkar handel mest med Iran, kommer att politiskt hamna i norr med Lebanon, Syrien och Iran mot söderns Saudiarabien, Jordanien och Egypten i detta nya kalla krig som jag refererat till tidigare. Detta skulle i så fall vara ytterligare en faktor som polariserar USA och EU i Mellanöstern förutom Israel/Palestina.

Inga kommentarer: