20090314

Demokratisering i Mellanöstern?

Jag vet inte vad man anser om teorin att Israels framtida säkerhet i Mellanöstern skulle kunna befrämjas med en demokratisk utveckling av området i fråga. Problemet med denna har varit att de nationer som skulle demokratiserats fruktar detta på grund av att detta skulle innebära att Islamistiska partier kom till makten vilket i sin tur skulle innebära en större USA- och Israel-fientlighet. Turkiet, å andra sidan, skulle ju kunna tjäna som modell.

Caroline Glick på The Jerusalem Post skriver idag om hur Israel-fientliga vindar för närvarande blåser vid tillsättandet av personer i Obamas underättelsefunktioner. En Mr Freeman som ansågs vara på lite för "god" fot med Saudiarabien och Kina steg av en tillsättning som Dennis C. Blair, Director of National Intelligence, hade velat ha igenom.

En sådan vind kan förklaras med att Obama vill försöka närma sig de muslimska länderna.

I sammanhanget vore det intressant att fundera över vad Obamas vallöfte om att på 10år göra USA oberoende av energi från Mellanöstern betyder. Om Indien, Kina och USA kommer att inleda en kapplöpning för att nystarta sina ekonomier riktad mot en övergång till energi från förnyelsebara källor, snarare än olja och naturgas, kol och kärnkraft kommer de att fortsätta med, skulle detta ha stora effekter på hur de måste diversifiera sina ekonomier. Detta kan med andra ord kanske ske inom ett decennium eller åtminstone innebära att Mellanösterns länder måste reagera idag för att hinna förändras.

Jag har sett i litteraturen de sista veckorna att många försök till dialog länder emellan har börjat inledas i Mellanöstern. Jag har tolkat detta som ett försök till att bryta upp det till synes "kalla krig" som uppstått?

En sak är säker och det är att vägen framåt går från nuet. Man måste kunna glömma gammalt groll. Skulle detta vara möjligt visar det sig nog inom en relativt snar framtid.

Inga kommentarer: