20070816

En ny typ av kristna, judar, muslimer och andra?

Man finner ofta islamofba inlägg i debatten om hur vårt sekulära samhälle i Europa påverkas av Islam. The Economist, August 11, 2007 sidan 67, gör reklam för en bok på 128 sidor, Secularism Confronts Islam, som tar isär dagens clichéer, myter och fördomar skriven av fransmannen Oliver Roy, en respekterad forskare av den moderna muslimska världen.

Frankrike har haft en tuffare linje mot muslimer än England och Holland och boken lär ska trösta de personer som oroar sig för problemen med multikulturalism runt om i Europa.

Hans huvudtes är: "[the] problem is not Islam but religion or, rather, the contemporary forms of the revival of religion." Med andra ord så har de senaste 20 åren utmanat tesen att religionen endast skulle vara en privatsak och i stället har det uppstått: "[a] new breed of charismatic (often born again) Christians, Jews, Muslims and others."

De nya troende är ofta individualistiska och tar avstånd från den ortodoxa teologin samt den institutionaliserade religionen. Den sekulära Europeiska staten finner denna nya, full av självförtroende och okonventionella religiositet besvärande.

Är det vetenskapens framsteg de senaste 20 åren som är orsaken till detta fenomen? Är det någon som har mer information om denna nya pan-religiösa rörelse? Hur kan man skapa en dialog mellan dessa nya religiösa individer med deras ortodoxa och institutionella kontemporärer?

Inga kommentarer: