20070822

FOXP2 genen

Språket och tänkandet anses vara unikt för människan och det är därför mycket viktigt att förstå hur språket kom till. Ämnet är kontroversiellt därför att klara belägg för en genetik av språkfunktionen inte har visats.

Christine Kenneally tillbringar ett helt kapitel i sin bok The First Word från 2007 på en gen kallad FOXP2. Den hittades i en familj KE i England som led av problem med främst tal men också lite med språkfunktionen. Ett citat från Dr. Kenneallys bok får illustrera:

"at the time the discovery of FOXP2 was announced, Faraneh Vargha-Khadem said that she didn't believe it was accurate to call it a language or grammar gene. As she explained, "The core deficits of the FOXP2 gene have much more to do with speech and articulation than with the more complex aspects of language.""

Det är därför lite olyckligt att Jörgen Sjöström i sin artikel i dn.se säger att Francis Collins i sin bok The Language of God hävdar: "mutation i FOXP2-genen som fick det mänskliga språket att blomma". På engelska säger Dr Collins snarare:

"The hypothesis suggested by these data is that these recent changes in FOXP2 may have in some way contributed to the development of language in human beings." Ett försiktigt uttalande med andra ord.

FOXP2 är uttryckt, dvs proteinet för genen produceras, i andra vävnader än hjärnan vilket talar mot en språkspecifik funktion. Den finns också hos andra däggdjur som inte har en språkfunktion. Vidare, om man byter ut genen hos musen med så kallade knock-out experiment så dör mössen tidigt. Det kan alltså inte röra sig om en unik språkfunktion. Musens gen och människans är för övrigt mer lika än människans och sångfåglarnas.

Dr. Kenneally säger också, "It was the first, and so far only, time that a single gene was linked to an inherited speech disorder." Det har funnits folk som hävdat att språket uppkommit genom en mutation i en enda gen. De har dock argumenterats ner av evolutionsforskare. Initialt beskrevs FOXP2 som en språkgen av de populära pressen men detta har fått dementerats.

Som jag poängterar i mitt inlägg Språket--hur unikt är det? så är debatten het om huruvida språket och kanske också tänkandet skall kunna solidifieras i evolutionen. Dr. Kenneally är som Dr Steven Pinker på den linjen men många är fortfarande inte övertygade.

Själv har jag föreslagit att de två brytpunkterna i människans utveckling från materien, dvs den första cellen och språket tänkandet, representerar en Gudomlig intervention. Min uppfattning om detta skiljer sig dock obetydligt från Collins. Min teori om att Gud startar upp nya principer av existenser vid dessa tidpunkter är inte ett typiskt exempel på vad Collins kallar God-of-the-gap teorier--som han inte är förtjust i. Collins delar dock min oförmåga att förstå uppkomsten av den första cellen men lämnar detta utan en närmare kommentar. Vi väntar kanske båda två på att vetenskapen skall leverara en förklaring. Jag återkommer med en kommentar till hur vi skiljer oss åt på den punkten.

Inga kommentarer: