20070805

Tro och Vetande

Humanisterna var i Almedalen och Christer Sturmarks slutkommentar var:

"Om vi ska ha en bra debatt om religion och politik, tro och vetande i Sverige, då får nog prästerskapet och andra trosrepresentanter höja den intellektuella ribban och hederligheten några nivåer i mötet med Humanister."

En artikel idag i SvD kallad Gud i Centrum för Het Debatt gav folk möjligheten att kommentera Guds existens. Ämnet var inte ointressant för det genererade 7 blogginlägg och över 200 kommentarer. Artikeln påstår att kristna akademiker blev tagna på sängkanten och är ganska passiva i debatten. Kan Christer Sturmark ha rätt?

Hedeniusdebatten kanske fortfarande ligger som ett spöke över Sverige för ingen präst hörde av sig i en blogg. Guds existens försvinner kanske person för person. En serie böcker med ateistiska förtecken är på väg enligt artikeln och det vore olyckligt om de inte bemöttes av de troende.

3 kommentarer:

Z sa...

Sturmark skriver dessutom att det råder någon slags konsensus om att det är finare att vara kristen än att tillhöra annan religion.

Han gav inga exempel från Almedalen, angående just denna tes.
Vem i Almedalen uttalade sig nedsättande mot icke-kristna troende?

Om inte Sturmark ger exempel, är han inte debatt-hederlig och inte logiskt trovärdig hos mig.
Han bemöter min kommentarfråga med tystnad.

Jan Thurin sa...

Sturmark talar nog om en attityd han möter från kristna i allmänhet. Han säger att kristna tror sig ha en högre moral. Han inkluderade ju ateistiska humanister i andra religioner, vilket ju är symptomatiskt eftersom Humanistrna tydligen hade sökt statsbidrag som trossamfund i vintras men fått avslag på grund av avsaknad av transcendens.

Kaffepaus sa...

Saken är väl att kristna menar på att moralen faktiskt finns. För personer som Sturmark är allting bara åsikter.

Konsensus i Sverige är snarare att kristen, det är det värsta man kan vara, medan muslim är något fromt.

Sturmark yrar åter igen i nattmössan.