20070831

Putin's People

Den 29e maj skrev jag ett inlägg kallat The Big Chill som beskrev Putins nya relation med Väst. The Economist August 25th 2007 har en ledare kallad Putin's People. Det handlar om de så kallade siloviki. 3/4 av de seniora ryska funktionärerna idag var en gång affilierade med KGB och andra säkerhets och militärorganisationer. En briefing på sidan 25-30 detaljerar utvecklingen från KGB till efterföljaren FSB bland oljebolagen.

"The Soviet Union is dead and communism long buried. But Mr Putin wants you to know that the Russian bear is back--wearing a snarl with its designer sunglasses."

Hur gick detta till? Det bästa sättet att förstå utvecklingen är att se dem som återkomsten av kulturen, mentaliteten och synen på världen från det gamla KGB.

Det som motiverar siloviki är en ny sorts ideologi. De ser sammanfallet av sovjetunionen, enligt Putin, som den största geopolitiska katastrofen under 1900talet. De kapitaliserar på att Ryssland skulle ha blivit humilierat och vill återupprätta Rysslands storhet. De ser Väst som en fiende som vill förhindra detta.

De har starkt stöd från befolkningen med detta synsätt. GDP har ökat med 7% per år under Putin och många ryssar mår bättre, trots stor fattigdom bland många. Putin har fört Ryssland från 10e til 8e plats i världen på sitt GDP.

Ledaren avslutar med rådet "To achieve true greatness, unclench that fist."

Det finns problem. Ryssland har ett stort beroende på de höga oljepriserna och är svag i manufaktur, service och high-tech industrier. Deras investeringar från utlandet och speciellt från det egna landet är mycket låga jämfört med Kina. Det är en polis som har tagit makten men nu krävs agerande.

Sannerligen, hoten mot Ryssland kommer inte från "fiender" utan snarare från interna svagheter, några av dem självorsakade.

"For a Russian ruler, or ruling class, to accept that truth would take real courage--and real patriotism."

Inga kommentarer: