Frågan var alltså: Har teologin ensamrätt på sökandet efter Gud? Förutsättningarna är enkla:
1) vem som helst (med talang?) kan bli religiös och att möta Gud, det är ett trosbaserat skeende som inte förutsätter kunskap eller intelligens. Där finns ingen forskningsfront. Jag vill vara riktigt provokativ genom att säga att om forskningsfronter blir synliga så är de troligen naturvetenskapliga i karaktären.
2) för att nå längre inom naturvetenskapen anses det nödvändigt att disputera eller på annat sätt skaffa sig nödvändiga kunskaper för att nå forskningsfronten. Den vetenskapliga metoden är så bra att en teolog som Alister McGrath vill införa den i sin Vetenskapliga Teologi.
Med andra ord vad är teologins mål? Vän av ordning säger: sökandet efter Gud är inte endast teologins mål. Nå, då så. Då har de väl lite att syssla med.
Hur långt räcker Bibeln? Det är bara ett enda dokument. Vi lever i en tid av en explosiv kunskapsutveckling där analysen av Naturen producerar så mycket kunskap att man kan börja undra om inte det är dags att föreslå att naturvetenskapen kan försöka hjälpa teologin lite på traven. Där den inte redan har gjort det i form av radioisotopbestämningar av ålder och dylikt.
Där verkar dock finnas en attityd bland teologer som talar emot detta. Alister E. McGrath påstår i sin bok The Science of God att teologin är som ett skepp där naturvetenskapliga teorier, som den Kopernikanska världsbilden, är som drivved som plockats upp och med vilken reparationer har genomförts. Det skall nämnas i sammanhanget att McGrath ändå är en teolog som verkar för en integrering av naturvetenskap och teologi.
Den heliocentriska världsbilden var dock en ganska revolutionerande förändring som påverkade teologin kanske mer än vad McGrath vill låta påskina. Vissa forskare skulle dock nog anse detta.
Tesen att teologerna arbetar med frågan om varför och naturvetenskapsmännen med frågan om hur är död. En del forskare letar efter livets mening i det stora, bland stjärnorna, medan andra letar efter det i människans själ, i det lilla. Kanske kan man kalla dessa för det teologiska forskningsfronterna inom naturvetenskapen.
Mest om Ryssland, Trump, Ukraina och vägvalen framöver.
12 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar